16. juni 2019
En ny kampagne rettet mod de unges forældre skal sikre, at flere ender med den rette uddannelse og karrierevej. Foto: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

En ny kampagne rettet mod de unges forældre skal sikre, at flere ender med den rette uddannelse og karrierevej. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gode råd til teenageforældre: Sådan taler I uddannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gode råd til teenageforældre: Sådan taler I uddannelse
Vestegnen - 19. januar 2019 kl. 09:37
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mor og far stiller ofte de helt forkerte spørgsmål til deres børn om fremtidsdrømme og uddannelse. Ofte får de bare teenagerne til at klappe i eller svare »det ved jeg ikke?«

»Bliv dit barns bedste vejleder.« Sådan lyder overskriften på en ny kampagne fra de danske regioner. Målet er at sikre, at flere ender med den rette uddannelse og karrierevej. - Faktum er, at usikkerheden blandt de unge og deres forældre om uddannelsesvalget bare vokser og vokser, siger Anders Ladegaard, formand for Ungdommens Uddannelsesvejledning, UU Danmark. Han oplever, at forældre i dag ved meget lidt om alle de forandringer, der er sket i uddannelsessystemet, siden de selv tog en uddannelse for 20-30 år siden. Og det betyder, at de kan kommer til at vejlede ud fra fordomme og forkerte grundlag. Det får ifølge Anders Ladegaard flere og flere unge til at vælge gymnasiet som et »automatvalg« der måske ikke er rigtigt for dem.

- Pres og usikkerhed fylder så meget hos de unge i udskolingen, at de flygter ind i de gymnasiale uddannelser for at købe sig tid, forklarer Anders Ladegaard.

Professor: Stil disse spørgsmål

Rie Thomsen, der er professor i karrierevejledning ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet, er også bekymret for de unges og forældrenes usikkerhed.

- Allerede i 8. klasse skal eleverne på grund af uddannelsesparatheds-vurderingen angive, om de vil den ene eller den anden vej. Det afkræver nogle svar, som børnene slet ikke er parate til at give på det tidspunkt. Det pres skaber tvivl og usikkerhed hos børnene og igen hos forældrene, som spiller en stor rolle. Det her område er mindst lige så vigtigt at give forældrene redskaber til at tale om, som det store fokus, der i øjeblikket er på digital dannelse og de unges digitale adfærd, siger professoren. Derfor anbefaler Rie Thomsen og Anders Ladegaard forældre at stille åbne og nysgerrige spørgsmål og fokusere mindre på valget og tale om, at det er naturligt og helt okay at være i tvivl.

- Karrierevalg er ikke en snorlige proces. Derfor har de unge brug for at høre forskellige historier om, hvordan et arbejdsliv kan se ud, og hvordan forældre og andre familiemedlemmer er kommet dertil, hvor de er i dag, siger Rie Thomsen.

- Forældre og unge skal have øjnene op for alle de muligheder, der er i erhvervsuddannelserne. Vi ved, at når man som ung skal vælge uddannelsessted, så betyder mors og fars holdninger og viden rigtig meget. Det husker jeg tydeligt fra da jeg selv var knægt, hvor gymnasiet var det »sikre valg«. Derfor er jeg glad for denne kampagne med helt konkrete råd til hvordan forældre kan tale med deres børn om uddannelse og forhåbentlig nuancere mulighederne noget mere, siger regionsrådsmedlem og formand for Region Hovedstadens erhvervs-, vækst- og forskningsudvalg, Lars Gaardhøj.

Kampagnen »Bliv dit barns bedste vejleder« indeholder videoer med gode råd og inspiration til otte samtaler, som forældre kan tage med deres børn om uddannelsesmuligheder.