21. september 2019
Aja, Malaika og Hafsa er i semifinalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence - Unge Forskere. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Aja, Malaika og Hafsa er i semifinalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence - Unge Forskere. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Genial idé: De cykler ind i toppen af forsker-konkurrence

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Genial idé: De cykler ind i toppen af forsker-konkurrence
Vestegnen - 21. marts 2019 kl. 10:38
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bevægelse kan omsættes til energi.

Det er den enkle baggrund for et projekt, som har bragt Aja, Malaika og Hafsa fra Sydkysten Gymnasium i Ishøj videre i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence - Unge Forskere.

I den kommende weekend skal de deltage i semifinalen i Sorø - og alene det er en bedrift. I deres aldersgruppe startede konkurrencen med 1.000 projekter - og nu er der kun 100 tilbage. Aja, Malaika og Hafsa skal i semifinalen fremlægge deres projekt for en fagjury, som udvælger de 50 bedste projekter, som går videre til finalen. Hvis de tre dygtige og teknologiinteresserede piger går i finalen, så skal dyste i Forum på Frederiksberg i slutningen af april.

Hele idéen er at bruge den energi, som opstår på fitness-centrenes motionscykler, til at producere bæredygtig strøm.

- Projektet her er en udvikling af den eksamensopgave, som vi lavede i faget teknologi i 2.g, fortæller Aja Sadaa, Malaika Yaqoob og Hafsa Bhatti, der til sommer får htx-studenterhuen på Sydkysten Gymnasium.

De tre piger, der er fra henholdsvis Brøndby Strand og Ishøj, fik i øvrigt 12 for opgaven...

Bæredygtig strøm
Udgangspunktet er, at der produceres masser af energi, når motionister træder i pedalerne på cyklerne i et fitnesscenter. Tænk bare på 20-30 deltagere til en svedig spinningtime.

- I dag går energien til spilde. Vi ser et potentiale i, at man udnytter energien til produktion af bæredygtig strøm. Vi synes det netop nu er en vigtig dagsorden. Tænk hvis fitnesscentre kunne blive helt eller delvist selvforsynende med strøm. Det var jo noget, som de kunne reklamere med, eller de kunne nedsætte prisen på fitness, afhængig af, hvor meget strøm gæsterne producerer, siger Aja, Malaika og Hafsa.

For at illustrere, hvad deres projekt går ud på, har de i kælderen under Sydkysten Gymnasium fundet den gamle cykel, som også blev brugt til eksamensopgaven. Den skal nok lige have en gang maling og luft i dækkene inden semifinalen, men det ændrer ikke på idéen.

Cyklen er forsynet med en dynamo, og herfra er der forbindelse til et display, som de tre piger selv har udformet og programmeret. Displayet viser den spænding eller effekt, som leveres, når cyklens baghjul trædes rundt.

Aja, Malaika og Hafsa har også foretaget research, for at finde frem til potentialet i deres idé. De har været i det lokale fitnesscenter og registreret, hvor meget motionscyklerne egentlig bliver brugt, og det er ganske meget.

- Herhjemme har vi jo en meget aktiv fitness-kultur og tilsvarende cykel-kultur, så vi synes der er masser af muligheder for på den måde at producere bæredygtig strøm, siger de tre piger.

De har mange tanker om at udvikle idéen. Fx med en app, hvor man kan se, hvor meget strøm man cykler sig til. Eller at udnytte energi fra løbebånd, selv om det er en sværere proces.

Finpudser projektet
Lige nu har Aja, Malaika og Hafsa travlt med at finpudse hele projektet, så de er klar til weekendens semifinale. Og det sker sideløbende med terminsprøver på Sydkysten Gymnasium og andre ting, som også skal passes.

De er dog super optimistiske. Aja, Malaika og Hafsa fremhæver nemlig, at de arbejder rigtig godt sammen og er gode venner. Og så roser de Sydkysten Gymnasium og skolens lærere.

- Vi har rigtig gode forhold på gymnasiet, og så har vi nogle gode lærere, som gør undervisningen interessant, og som altid er parate til at hjælpe. Vi har ikke fortrudt et sekund, at vi valgte Sydkysten Gymnasium, fastslår de tre htx-elever.