15. september 2019
Ved Ishøj Strandpark ses mange forskellige andearter ligge og hvile sig.
gallery icon

Se billedserie

Ved Ishøj Strandpark ses mange forskellige andearter ligge og hvile sig.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fuglene varsler forår på Vestegnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fuglene varsler forår på Vestegnen
Vestegnen - 23. marts 2019 kl. 07:09
Af af Thomas Gyalokay, Naturvejleder, Høje-Taastrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er marts måned - vores første forårsmåned, hvor naturen atter begynder at vågne efter vinterens kolde favntag. Planter og optimismen spirer frem og på en solrig dag bemærker man for alvor, at dagen er blevet over ti og en halv time lang.

Allerede i nogen tid har nogle af vores vinterfugle, især mejserne, pippet løs i haver og parker for at være de første til at markere deres territorier. Men med stadig mere lys og formodentlig også mere lune dage ind imellem så tager fuglesangen til. Solsorten blander sig lidt sammen med f.eks. gærdesmutte, rødhals og bogfinke, der alle har klaret vinteren i Danmark.

Pludselig hører du måske også en klar fløjtetone efterfulgt af lidt gnidrede, knitrende lyde højt oppe i et træ. Når du endelig får øje på den, ser du en lille glinsende sort fugl, som energisk breder vingerne ud mens dens strubefjer sitrer og den kombinerer forskellige lyde, som den har lært sig både fra andre fugle, men måske også menneskeskabte toner - det er stæren, der er ankommet til Danmark. Stærene har ikke været så langt væk, for de opholder sig i milde egne af det vestlige Europa og England gennem vinteren og trækker derfor tidligt tilbage til områder med store græsarealer, enge, strandenge og haver.

Sammen med stæren er to andre trækfugle også ankommet fra Europa - viben og sanglærken. Først trækker de i flokke op langs kysterne - kig f.eks. efter dem ved Ishøj Strandpark. Snart fordeler de sig ud i agerlandet og indtager deres yngleområder her i marts.

Sov fuglene vintersøvn i jorden?

Før man havde forståelsen af at fuglene kunne trække langt sydpå, forestillede man sig at mange fugle kunne overvintre i jorden. Ved forårstid gravede de sig op i lyset og pludselig var de atter synlige på marker og enge.

Forklaringen passer jo meget godt på padder og krybdyr, men på grund af grundige registreringer af fuglenes trækmønstre bl.a. ved brug af ringmærkning ved vi ganske detaljeret, hvor vores trækfugle opholder sig om vinteren - og det er ikke i jorden.

Marts måned er også typisk for et stort antal ænder, som trækker igennem landet og kortvarigt opholder sig i søer, lavvandede områder og havområderne.

Ved Ishøj Strandpark ses mange forskellige andearter ligge og hvile sig i lagunerne før de flyver videre op i det skandinaviske område. Sandbunden i lagunerne kan rumme mange små snegle og krebsdyr, som udgør føde for ænderne. Vores egne hjemlige ænder f.eks. gråænderne indtager Vestegnens søer, å-løb, våde enge og moser her i marts og begynder at lægge æg, hvis ikke vinteren holder alt for fast med kulde og sne.

Kig op

Slutteligt er det værd at kigge op i luften efter endnu to typiske forårsbebudere i marts måned. Den ene er musvågen, som godt nok har opholdt sig på marker, i skovene og langs veje hele vinteren, men nu trækker mange flere syd fra over Danmark. På solrige dage »skruer de sig opad« på svævende vinger i varme opadgående luftstrømme indtil de lader sig glide langt frem mod næste termikvind.

Den sidste jeg omtaler her og som især er et Østsjællandsk fænomen, der ofte dukker op over Vestegnen i marts, er tranerne. Du vil ofte blive opmærksom på en flok traner, fordi de kommunikerer ret meget i flokken med karakteristiske trompeterende truttelyde.

De har overvintret i Spanien og Nordvestafrika og har på turen tilbage opholdt sig en tid på den tyske ø Rügen. Nu flyver de i V-formation op over Østsjælland til Sverige på solrige dage, hvor de dels samles i Skåne og dels sidst i marts i tusindvis ved Hornborgasjøn nord for Jønkøping. Først herefter breder de sig ud i Skandinavien og helt op i det Sibiriske område.

Tranerne er partnere for livet, så hvis du ser en flok, kan den altså bestå af adskillige »ægtepar«.

Jeg håber, du er heldig at se nogle af de smukke traner en af disse martsdage.