18. november 2019
René Rasmussen, museumsinspektør på Sønderborg slot, gæster Mosede Fort i Greve.
René Rasmussen, museumsinspektør på Sønderborg slot, gæster Mosede Fort i Greve.
Foto: René Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Foredrag om Sønderjylland og 1. Verdenskrig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foredrag om Sønderjylland og 1. Verdenskrig
Vestegnen - 25. juni 2019 kl. 09:10
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I anledning af 100-året for den endelige afslutning på 1. Verdenskrig - Tysklands underskrivelse af fredsaftalen i Versailles slottet den 28. juni 1919 - markeres freden i Versailles med et foredrag om Sønderjylland og 1. Verdenskrig. Foredraget finder sted på Mosede Fort i Greve torsdag den 27. juni klokken 19 - 21.

Denne torsdag aften gæster museumsinspektør på Sønderborg slot, René Rasmussen, museet på Mosede Fort. Han vil fortælle om Sønderjylland og 1. Verdenskrig. Krigen spiller en helt særlig rolle i sønderjysk historie. På den ene side førte krigen til den ønskede genforening med Danmark, på den anden side var krigsårene de hidtil mest traumatiske. Omkring 30.000 sønderjyder måtte trække i tysk uniform og kæmpe for det tyske kejserrige i en krig, mange af dem ikke følte var »deres« krig. Mere end 6000 af dem omkom under krigen. 2500 deserterede og flygtede til Danmark.

Foredraget vil handle om, hvordan krigen påvirkede den mandlige befolkning i Sønderjylland, om de sønderjyske soldaters krigserfaringer som dansksindede soldater i den tyske hær, om de særlige fangelejre specielt indrettet til sønderjyske krigsfanger, om faneflugt, om desertørernes flugt til Danmark, om hjemmefronten, freden, tilværelsen som veteran og meget mere. René Rasmussen vil desuden fortælle om arbejdet med hjemmesiden denstorekrig1914-1918.dk.

Læs mere på mosedefort.dk.