23. maj 2019
Det støjer stadig - her fra Motorring 3 i Rødovre.
Det støjer stadig - her fra Motorring 3 i Rødovre.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Folkemøde om trafikstøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folkemøde om trafikstøj
Vestegnen - 10. september 2018 kl. 10:59
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det støjer stadig...
Det er en af overskrifterne til folkemødet om trafikstøj, som afholdes mandag den 1. oktober kl. 14.30-19 hos Gate 21 i Albertslund.

arrow Læs også: Savner politikere der handler

Og at det stadig støjer fra Vestegnens motorveje, kan titusindvis af beboere skrive under på. Mange lever til daglig i et støjhelvede, og endnu flere er i et eller omfang generet af trafikstøjen. De lever med risikoen for alvorlig sygdom og for tidlig død. Og de kan nødvendigvis ikke engang slappe af i Vestegnens naturområder, fordi mange rekreative områder også er stærkt støjplaget.

Mens borgmestre og lokale politikere har presset på for at få en egentlig handlingsplan - og medfølgende penge - så sker der intet på Christiansborg. Bekæmpelsen af trafikstøj bliver ganske enkelt ikke prioriteret.

Nu skal et folkemøde om trafikstøj sætte dette tema på dagsordenen.

Støjbasar

Det er partnerskabet Gate 21, der sammen med Vestegnens Trafikforum, Force Technology og Danish Sound Network er arrangør af folkemødet. Gate 21 er et partnerskab mellem regioner, kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner, og en stor del af Vestegnens kommuner er med i partnerskabet. Blandt projekterne er Silent City-projektet, der fokuserer på bekæmpelse af trafikstøj.

På folkemødet kan man blandt andet komme til en »støjbasar«. Her kan man møde folketings- og lokalpolitikere, en akustiker svarer på spørgsmål om trafikstøj, man kan komme ind i et støjrum og høre hvordan trafikstøj lyder med og uden støjskærm, man kan følge med i direkte støjmålinger fra Roskildevej, og man kan møde virksomheder, der arbejder med løsninger til mindre trafikstøj i boliger.

Foruden støjbasaren er der blandt andet indlæg af seniorforsker Mette Sørensen fra Kræftens Bekæmpelse, der fortæller om trafikstøj og sundhed. Der er også en paneldebat med folketingspolitikere fra Vestegnens Trafikforum og lokale borgmestre.

Kirstine Hjorth Lorenzen, der er programleder for Silent City-projektet i Gate 21 siger:

- Det er dokumenteret at støj har en negativ effekt på vores sundhed og trivsel, og med mere end 700.000 støjplagede boliger er støj vores næststørste miljøproblem. Desværre oplever vi, at utrolig mange borgere føler sig magtesløse og har svært ved at blive hørt. Vi håber, at vi med folkemødet skaber en platform, hvor borgerne både føler sig hørt og taget alvorligt, og samtidig får noget inspiration til, hvad man selv kan gøre for at nedbringe støjen, siger Kirstine Hjorth Lorenzen.

Morten Bødskov (S), der bor og er valgt til folketinget på Vestegnen, og desuden er en del af Vestegnens Trafikforum, håber at det bliver muligt at få afsat penge til bekæmpelse af trafikstøj på Vestegnen.

- Med infrastrukturfonden er der lagt op til investeringer i infrastruktur på op mod 200 milliarder kroner i perioden 2010-2025. Og hvor der de seneste år er brugt rigtig mange penge på at udbygge det midtjyske motorvejsnet, synes jeg, at det er på høje tid, at vi sætter mere fokus på de hundredetusindvis af borgere i hovedstaden, som hver dag lever i et decideret støjhelvede. Jeg håber, at vi i det kommende folketingsår kan samarbejde om at hjælpe dem, uden at der går partipolitik i det, lyder det fra Morten Bødskov.

Ønsker handling

Om det lykkes, vil tiden vise.

Hidtil har det været op ad bakke. Kommunerne på Vestegnen har både enkeltvis og samlet henvendt sig til minister og folketing, for at presse på. Kommunerne har i flere omgange dokumenteret, at Vestegnen er meget hårdt ramt af trafikstøj.

Over 50 procent af boligerne i Brøndby, Vallensbæk og Hvidovre er påvirket af støjniveauer over den vejledende grænseværdi på 58 Lden. På landsplan er »kun« 28 procent af de danske boliger plaget af støjniveauer over dette niveau. Samtidigt viser tallene, at kommunerne på Vestegnen belastes langt mere af støjen fra de statslige infrastrukturer end andre kommuner. Således er over 70 procent af de støjplagede boliger i Ishøj, Brøndby, Vallensbæk og Hvidovre støjramte på grund af støj fra Vejdirektoratets veje, mens det tilsvarende tal på landsplan kun er omkring 15 procent.

Der er 1776 boliger i Rødovre, som er belastet med støj over 58 dB fra Motorring 3. Ud af dem er 93 boliger stærkt støjbelastede med støjniveauer over 68 dB. Det rekreative område Vestvolden, som er fredet, ligger i massiv støj fra motorvejen - op til 75 dB.

Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Ishøj og Vallensbæk kommuner - der samarbejder i projektet Silent City - afleverede tidligere på året et fælles høringssvar til statens nye støjhandlingsplan.

Kommunerne ønsker, at der afsættes en pulje til bekæmpelse af trafikstøjen, så støjhandlingsplanen ikke kun er en hensigtserklæring.

De fem kommuner ønsker også, at man ser på trafikstøjen i en helhed. Man skal tage højde for, hvilke kommuner, der gennemsnitligt betragtet er mest plaget at støj fra Vejdirektoratets veje.

- Borgere bliver generet af støj i deres boliger men også af støj i deres nærområder. Borgere som er stærkt eksponeret af støj også i nærliggende rekreative og grønne områder, på deres færdsels- og

skoleveje, på arbejdspladser og skoler mv. får ikke muligheden for at koble af og restituere. Det er derfor vigtigt, at Vejdirektoratet og statens støjindsats har blik for mere end blot den enkelte vej/strækning og derved forholder sig til livskvaliteten i større geografiske områder og vejstøjens negative påvirkning af denne, siger de fem kommuner.

Seks lokale borgmestre skrev tidligere i år et åbent brev til Folketingets transport-, bygnings- og boligudvalg. De er simpelthen godt trætte af, at der ikke bliver gjort mere for at dæmpe den stigende støj fra statens motorveje og jernbaner.

De seks borgmestre er Henrik Rasmussen (K) fra Vallensbæk, Ole Bjørstorp (S) fra Ishøj, Helle Adelborg (S) fra Hvidovre, Steen Christiansen (S) fra Albertslund, Marie Stærke (S) fra Køge og Kent Magelund (S) fra Brøndby.

- Det er vores indtryk, at staten ikke tager tilstrækkeligt ansvar for den trafikstøj, som rammer boliger ved eksisterende statslige veje og jernbaner. Kun i de tilfælde, hvor staten anlægger nye eller udbygger eksisterende infrastrukturer, foretages der i nogen udstrækning støjreducerende tiltag. De eksisterende boliger er overladt til sig selv, og kommunerne har ikke tilstrækkelige midler til at gøre noget ved problemet. Situationen er efter vores mening uacceptabel, særligt når man tager i betragtning de store sundhedsmæssige konsekvenser og samfundsøkonomiske udfordringer, denne mangel på handling medfører, lyder det i brevet, hvor de seks borgmestre også skriver:

- Støjindsatsen i Danmark har alt for længe været drænet for midler og vilje til handling.

Program for folkemøde om trafikstøj
  • Folkemødet om trafikstøj foregår hos Gate 21, Liljens Kvarter 2, 2620 Albertslund. Programmet ser sådan ud:
  • Kl. 14.30-15.30: Støjbasar. Besøg boderne og bliv klogere på støj - med kaffe og kage.
  • Kl. 15.30-15.40: Velkommen til folkemødet.
  • Kl. 15.40-16.00: Hvad siger forskningen om trafikstøj og sundhed. Seniorforsker Mette Sørensen, Kræftens Bekæmpelse.
  • Kl. 16.00-16.20: Hvor stort er problemet med trafikstøj, og hvilke løsninger findes der? Afdelingsleder for Akustik og Støj Allan Jensen, Rambøll.
  • Kl. 16.20-16.30: Hvem har ansvaret, og hvordan løser vi udfordringen? Programleder Kirstine Hjorth Lorenzen, Gate 21.
  • Kl. 16.30-17.15: Paneldebat: Hvad skal der til for at dæmpe trafikstøjen? Med deltagelse af tre lokale borgmestrer, repræsentanter fra den tværpolitiske folketingsgruppe Vestegnens Trafikforum og støjplagede borgere.
  • Kl. 17.15-18.15: Støjbasar - med sandwich og drikkelse.
  • Kl. 18.15-19.00 Afsluttende paneldebat med spørgsmål fra salen: Hvilke budskaber vil vi sende videre til Christiansborg og til kommunalbestyrelserne? I panelet sidder politikere fra Vestegnens Trafikforum og borgmestre.
  • Man kan læse mere om folkemødet og tilmelding ved at gå ind på www.gate21.dk/folkemoede