15. november 2018
Aron fra Eritrea har fået grundig oplæring i opfyldning af såkaldte pluk-lokationer. I dag klarer han jobbet uden fast støtte.
gallery icon

Se billedserie

Aron fra Eritrea har fået grundig oplæring i opfyldning af såkaldte pluk-lokationer. I dag klarer han jobbet uden fast støtte.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flygtninge kommer tættere på arbejdsmarkedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flygtninge kommer tættere på arbejdsmarkedet
Vestegnen - 08. juni 2017 kl. 15:15
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Dansk Supermarkeds store lagerbygning i Ishøj er der nogle steder koldt som i et køleskab. Det er herfra frugt og grønt samt kolonialvarer køres ud og fordeles til Føtex og Bilka på Sjælland.

Lige nu er seks nye borgere fra blandt andet Syrien og Eritrea i virksomhedspraktik på det store lager, mens to allerede er blevet fastansat.

Dansk Supermarked samarbejder med jobcentrene om at hjælpe flygtninge tættere på arbejdsmarkedet. I praktikken indgår også undervisning i det danske sprog.

Aron fra Eritrea og Nesreddin fra Syrien er blandt de praktikanter, der er i gang på lageret, hvor der arbejdes i skiftehold i tidsrummet seks om morgenen til 18 om aftenen.

Mellem 80.000 og 100.000 kasser med frugt og grønt skal transporteres ud i butikkerne hver uge.

I et andet lokale er Mesfin fra Eritrea i gang med at kvalitetssikre nye varer, før de distribueres ud til butikkerne.

Dejen fra Eritrea er en af de heldige. Efter tre måneders praktik har han nu fået fast arbejde

hos Dansk Supermarked. Han møder klokken otte og er på arbejde til klokken 15. To gange om ugen går han til danskundervisning.

»Jeg har en god chef og gode kollegaer, som kommer fra mange forskellige lande,« fortæller Dejen.

Sara Wallin underviser i dansk som andetsprog. Hun er ansat på Center for Dansk og

Integration i Køge, men et par gange om ugen skifter hun arbejdsplads og rykker ud til

Dansk Supermarked i Ishøj og underviser praktikanterne i dansk.

Denne dag står der tre emner på Sara Wallins program for de undervisningstimer, praktikanterne fra Syrien og Eritrea skal have i den kommende tid.

De skal have sat danske ord på, hvad kroppens dele hedder. De skal tale om løftetekniker, og endelig skal de have en indføring i, hvad en fagforening er:

»Jeg underviser dem i det danske sprog, det danske samfund, arbejdspladskultur og i emner, der er relevante for deres arbejder her i Dansk Supermarked,« fortæller Sara Wallin, som deler undervisningen med en anden kollega.

To andre sproglærere fra Center for Dansk Integration underviser også hos Dansk Supermarked.

Her er det fastansatte udlændinge primært fra Østeuropa, der får danskundervisning, som er finansieret af Dansk Supermarked. Målet er at de ansatte får et funktionelt talesprog inden for omkring et halvt år.

»Det er vigtigt, at vi løfter i fællesskab,« siger Freddi Andersen, som er afdelingsleder hos Dansk Supermarked i Ishøj.

»Her hos Dansk Supermarked har vi i mange år haft flygtninge i virksomhedspraktik i vores butikker. Så vi tænkte, at vi også ville forsøge at gøre en positiv forskel her på vores centrallager. Vi stiller to krav til de nye borgere: De skal være motiverede for at arbejde og for at lære det danske sprog. Til os selv stiller vi de krav, at vi rent faktisk har nogle ledige stillinger til de flygtninge, der har den rigtige holdning og attitude til det at blive fastansat hos os. Og så skal vi tage ansvar for, at praktikanterne får en grundig oplæring og støtte i hele forløbet.«

Hos Dansk Supermarked har man oprettet en mentorordning, hvor en fastansat følger den person der er i praktik.

»Vi dedikerer en fastansat medarbejder, som har tid og lyst til at stå til rådighed for vores praktikanter. En gang om måneden holder vi en evalueringssamtale med praktikanten, hvor både teamleder og sproglærer deltager. Her taler vi om, hvordan det står til med motivationen og udviklingen i det danske sprog,« slutter Freddi Andersen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk