26. marts 2019
De otte nye ildfluer i Ishøj var hurtige til at rulle brandslangerne ud.
gallery icon

Se billedserie

De otte nye ildfluer i Ishøj var hurtige til at rulle brandslangerne ud.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flot billedserie: Et godt hold ildfluer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flot billedserie: Et godt hold ildfluer
Vestegnen - 10. november 2018 kl. 10:11
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der blev slukket brand, bekæmpet kemikalieudslip og ydet førstehjælp, da fire piger og fire drenge fra Ishøj afsluttede deres ildflue-forløb med en opvisning.

Hvordan var det så, ville avisen vide, efter ildfluerne havde været igennem deres opvisning.

Ildfluernes svar talte for sig selv: En thumbs up - iført brandmandshandsker - og et smil.

Otte 6.klasses-elever - fem fra Strandgårdskolen og tre fra Gildbroskolen - er den seneste uge blevet uddannet som ildfluer. Et forløb, hvor de unge lærer at tro på sig selv, bliver udfordret fysisk og mentalt, og hvor de får en portion af brandvæsenets gode værdier med sig. Og hvor de unge desuden kan være gode ambassadører for beredskabet blandt kammeraterne.

Ildflue-forløbet er et samarbejde mellem helhedsplanen i Vejleåparken og Østsjællands Beredskab i Taastrup, der dækker Ishøj, Vallensbæk og Taastrup. I løbet af en uge får de unge indblik i brandslukning, redning efter trafikulykker, førstehjælp, røgdykning, rapelling, arbejde på brandstiger og meget mere.

- Jeg synes rapelling var det mest spændende. Vi skulle kravle ned ad et tårn på brandstationen, fortæller en af ildfluerne.

Undervisning og praktiske øvelser er mest foregået på brandstationen i Taastrup, mens røgdykning og rapelling er foregået på brandstationen i Roskilde.

Brandvæsenets værdier

Foruden at prøve de mange praktiske opgaver hos brandvæsenet, har ildfluerne deltaget i fysisk træning og tests. Ildfluerne har også lært om samarbejde med politiet på et skadested eller gerningssted, og om hvordan en indsatsleder fungerer mm.

Ved siden af alt det praktiske, så har ildfluerne været en del af dagligdagen på brandstationen - med de værdier, som der er blandt brandfolkene - især fællesskab, loyalitet og ansvar. Derfor er der i løbet af ugen lagt stor vægt på sociale færdigheder og sammenhold.

Ildfluerne har lært, hvordan man opfører sig hos brandvæsenet. Man gi'r hånd og siger goddag. Man kigger hinanden i øjnene. Man er både nysgerrig og tålmodig. Og der bliver sat en tyk streg under, at respekt er noget, man gør sig fortjent til.

Ros til ildfluerne

Afslutningen på det hele foregik fredag eftermiddag i skolegården på Strandgårdskolen, hvor der skete en »eksplosion« og alarmen gik.

De unge kom hurtigt i brandmandstøjet og spurtede ind i de to brandbiler, som kørte en runde og vendte tilbage med horn og blå lygter. Hurtigt fik de unge ruller brandslanger ud og fik lagt tæpper til de sårede. Ilden blev slukket med vand, så det drev med røg inde i skolegården, mens kemikalieudslippet blev bekæmpet med skum.

Der var klapsalver efter øvelsen, som blev overværet af et stort antal familie, lærere og kammerater.

- Det har været et rigtig godt hold, og det har været en fordel, at der var en blanding af piger og drenge på holdet, lød det rosende fra brandfolkene.