16. januar 2019
Søndag den 11. februar er der fastelavn på Greve Museum.
Søndag den 11. februar er der fastelavn på Greve Museum.
Foto: Fotohaj
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fastelavn for hele familien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fastelavn for hele familien
Vestegnen - 09. februar 2018 kl. 16:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Greve Museum inviterer søndag den 11. februar fra kl. 11.30 til en festlig dag for både børn og voksne. Her kan man slå katten af tønden og lave flotte fastelavnsris med pynt.

Når gårdspladsen på Grevegård myldrer med små og store udklædte gæster, der kæmper for at slå tønden ned - ganske vist med godter i, og ikke en levende kat som i gamle dage - så er det fastelavn på Greve Museum.

Før i tiden spiste og drak folk den bedste mad ved denne lejlighed, for de måtte afholde sig fra alt det lækre i fasteperioden de næste 40 dage frem til påske. Derfor blev der spist masser af kød, æg og hvidt brød til fastelavn - det er derfor vi i dag spiser fastelavnsboller. Fastelavn var også tiden, hvor man markerede, at man med længsel ventede på forårets komme. Det gjorde man f.eks. ved at pynte fastelavnsrisene med frugtbarhedssymboler som blomster og frugter, halve æggeskaller og storke med svøbelsesbørn i næbbet. Og så legede de voksne! De slog den sorte kat af tønden, mens de red på hest, og de konkurrerede i ringridning og rev hovedet af en levende hane eller en gås. Man troede at visse dyr havde onde kræfter, så det gjaldt om at komme de onde kræfter og dyrene til livs under disse lege, så ingen familier eller afgrøder blev forbandet af det onde. Mange af traditionerne og legene er ført op til vore dage, dog piner vi ikke længere levende dyr til døde eller får et års skattefrihed, hvis vi bliver katte- eller ringkonge, men vores nutidige måder at fejre fastelavn på har rod i de gamle traditioner.

Arrangementet foregår på Greve Museum, der ligger på Bækgårdsvej 9, 2670 Greve, søndag den 11. februar fra kl. 11.30-15. Museet har denne dag åbent fra kl. 11-16.

Der er fri entré til museet og til tøndeslagningen, men der vil være en materialepris i værkstedet, hvor børnene kan lave fastelavnsris. I museets café sælges der i dagens anledning fastelavnsboller, saftevand og varme drikke. Tøndeslagningen begynder kl. 11.30 og der vil være én tønde til de mindre og én tønde til de større børn. Efterfølgende er der åbent i værkstedet, hvor man kan lave fastelavnsris.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk