16. oktober 2019
Steen Christiansen (tv) fra Albertslund og Michael Ziegler fra Høje-Taastrup er blandt de 11 borgmestre, der er kommet med et fælles udspil.
Steen Christiansen (tv) fra Albertslund og Michael Ziegler fra Høje-Taastrup er blandt de 11 borgmestre, der er kommet med et fælles udspil.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fælles udspil om vækst: Omegnen er nøglen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fælles udspil om vækst: Omegnen er nøglen
Opdateret 03. december 2018 kl. 13:34
Vestegnen - 03. december 2018 kl. 13:02
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Borgmestrene fra 11 kommuner omkring København har netop lanceret et fælles udspil for, hvordan det kan blive mere attraktivt at investere, arbejde og bo i Danmarks hovedstad i fremtiden.

arrow Læs også: Jarlov: Positivt indspil fra Vestegnen

Kommunerne i omegnen af København er nøglen til at løse de kommende års udfordringer i hovedstadsområdet. Det er hovedbudskabet fra de 11 borgmestre, der er gået sammen på tværs af politiske skel, for at lave et fælles indspark til regeringens kommende strategi for hovedstadsområdet.

Blandt de 11 borgmestre er Steen Christiansen (S) fra Albertslund, Kent Max Magelund (S) fra Brøndby, John Engelhardt (V) fra Glostrup, Helle Adelborg (S) fra Hvidovre, Michael Ziegler (K) fra Høje-Taastrup, Ole Bjørstorp (S) fra Ishøj, Erik Nielsen (S) fra Rødovre og Henrik Rasmussen (K) fra Vallensbæk.

Blandt de forslag, som borgmestrene kommer med, er metro til Rødovre via Hvidovre Hospital, og en etape 2 af letbanen til Hvidovre og Avedøre Holme. Også en jernbaneforbindelse mellem Roskilde til lufthavnen, med regionalt stop i Glostrup, er et af forslagene.

På vej området ønsker borgmestrene, at der hurtigst muligt sættes gang i arbejdet med en ny vestlig ringmotorvej - den såkaldte Motorring 5.

Der er også et klart ønske om, at staten prioriterer midler til bekæmpelse af støj fra jernbaner og motorveje i langt større omfang end hidtil.

- Der har hidtil været en meget unuanceret debat om, hvorvidt det er København eller provinsen, der skal prioriteres med investeringer og arbejdspladser. Regeringens strategi for hovedstaden er en kærkommen lejlighed til at gøre op med det. Hvis vi skal have en stærk og velfungerende hovedstad i fremtiden, må den tænkes større end kun Københavns Kommune, siger Steen Christiansen, der er borgmester i Albertslund Kommune.

Der er for de kommende 15 år planlagt byudvikling i omegnskommunerne, der giver plads til cirka 70.000 flere indbyggere. Til sammenligning får Lynetteholmen, der er planlagt til at stå færdig om mere end 50 år, cirka 35.000 indbyggere - altså det halve.

- Hovedstadens udfordringer med at skaffe nye boliger kan ikke løses alene inde i København. Det store potentiale i de kommende år er i omegnskommunerne. Når det kommer til arbejdspladser og flere boliger, bliver det nødt til at være mere konkret end en ø, der ligger mere end 50 år ude i fremtiden, siger Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler.

Hovedstadsområdet er ét sammenhængende marked for bolig og beskæftigelse. Tre ud af fire trafikanter i omegnen pendler dagligt ind og ud af kommunerne. Der er udsigt til, at den trafik sander fuldstændig til i de kommende år.

- Det er altafgørende, at der kommer mere sammenhængende trafikløsninger, og at der bliver investeret i udbygning af infrastrukturen - det gælder ikke mindst den offentlige transport i omegnen af København. Der er et stort potentiale for at styrke udviklingen og værdien af væksten for hovedstadsområdet, hvis regeringen satser på de rette strategiske initiativer og investeringer, siger John Engelhardt, der er borgmester i Glostrup Kommune.

I de 11 omegnskommuner bor der i dag 420.000 indbyggere, og der er 270.000 arbejdspladser. Der er plads til at udvikle nye erhvervsområder, som kan skabe titusindvis af arbejdspladser. Blandt andet langs den kommende letbane i Ring 3, der kan skabe op mod 20.000 nye arbejdspladser, og på Avedøre Holme II - en udvidelse af det nuværende Avedøre Holme - hvilket vil kunne skabe cirka 12.000 nye arbejdspladser.