15. juni 2021
6-årige Joshua har svært ved at holde sig fra løbebåndet. Her forklarer René Budahl Hansen, hvordan man gør. Joshuas far, Jon Ambæk Durhuus kigger på i baggrunden. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

6-årige Joshua har svært ved at holde sig fra løbebåndet. Her forklarer René Budahl Hansen, hvordan man gør. Joshuas far, Jon Ambæk Durhuus kigger på i baggrunden. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et fitnesscenter kun for børnefamilier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et fitnesscenter kun for børnefamilier
Vestegnen - 31. januar 2019 kl. 12:35
Af Freja Czajkowski

- Joshua, min dreng, kan du vente lidt, spørger personlig træner og ejer af Family Gym, René Budahl Hansen.

6-årige Joshua og hans far Jon Ambæk Durhuus er netop trådt ind af døren til fitnessrummet, og Joshua er straks at finde på løbebåndet. Det er da heller ikke et hvilket som helst løbebånd, som har tiltrukket drengen. Den er knyttet til en skærm og spillekonsol, så man ikke kun konkurrerer med sig selv, men også med de virtuelle figurer på skærmen.

Joshua og Ambæk Durhuus Hansen skal dog først lige klæde om og have en snak med René Budahl Hansen, før træningen går i gang.

Da Family Gym havde åbent hus i oktober, havde far og søn været forbi for at høre om konceptet. Nu har de meldt sig ind og skal have lagt et træningsprogram.

- Man kan stort set altid lave et program, som både den lille og den store i familien kan klare. En skal måske blot have to kilo vægt på, mens den anden 100 kilo, siger René Budahl Hansen.

Ideen til Family Gym fik han, da han tilbage i 2005 var med til at starte et projekt op for overvægtige børn i Køge. Da projektet sluttede ville han godt fortsætte med at træne børn og endte selv med at investere i alt fitnessudstyret. I seks år har der været et Family Gym i Køge, men fornylig pakkede han alt sammen og flyttede det til Rødovre.

- Udstyret adskiller sig fra andre fitnesscentre. Der skal være tilgang for børn fra seks år. Mange mener, at det ødelægger børns knogler at styrketræne. Men det er ikke farligere end fodbold. De skal bare træne på en anden måde end voksne, siger René Budahl Hansen.

Det betyder for eksempel, at Joshua skal kunne lave 12 gentagelser af en øvelse uden problemer.

- Hvis han begynder at bide tænderne sammen eller ryste i kroppen, så skal man stoppe. Så er belastningen for høj, forklarer han.

Stærk som far
Efter en kort snak med Jon Ambæk Durhuus om hans træningsvaner og sundhed, vender René Budahl Hansen sig mod Joshua.

- Joshua, går du i skole, spørger træneren.

Det nikker Joshua genert ja til. Han fortæller også lavt, at han går i 0.A

Til spørgsmålet, hvorfor han gerne vil træne, bliver der dog lidt stille.

- Var det ikke noget med, at du gerne ville være lige så stærk som din far, spørger Jon Ambæk Durhuus sin søn og tilføjer så til René Budahl Hansen:

- Og så var maskinerne vist sjove.

Og at maskinerne tiltrækker den 6-årige, er der ikke nogen tvivl om. Da de alle tre går fra kontoret, hvor de har siddet, og ud i fitnesscenteret, er Joshua allerede på vej mod løbebåndet igen.

Han bliver dog stoppet af de to voksne. Joshua og Jon Ambæk Durhuus skal varme op, og da det er deres første rigtige gang i Family Gym, skal de introduceres til udstyret.

- Inden I starter, skal I varme op i ti minutter. Jon, du er nødt til at holde Joshua lidt nede i energi. Han er jo lige så spændt som en fjeder, siger René Budahl Hansen.

Samtidig med at det bliver sagt, tager Joshua museskridt tættere og tættere på løbebåndet.

René Budahl Hansen viser noget af det udstyr frem, som de kan bruge til opvarmningen. De kommer blandt andet forbi en »rebounder« og trappemaskine.

- Og så er det løbebåndet - endelig, siger træneren til Joshua, som straks hopper op på båndet.

- Du skal huske at have sikkerhedssnor på, siger René Budahl Hansen og tager fat i snoren til Joshua, som dog hurtig svarer:

- Det ved jeg godt.
Joshua har også helt styr på, at det er en den grønne knap, der sætter båndet i gang.

Efter Joshua kort har løbet om kap på løbebåndet, går turen til romaskinen ved siden af, som også er knyttet op til en spillekonsol. Og den næste i rækken er to cykler, også kaldet gamebikes, da de er koblet op til en Playstation.

Her sætter far og søn sig side om side. For her kan man køre om kap i »racerbiler«. Cykelpedalerne styrer farten, mens styret bruges til at manøvrere bilerne rundt.

- Far, jeg smadrede en bil, udbryder Joshua begejstret efter kort tid.

Hans bil er endt inde i en væg.

Selvtillid og computerspil
Efter opvarmningen skal de i gang med selve styrketræningen. Her har René Budahl Hansen lagt et program for de to. Det er dog lidt svært for Joshua at holde koncentrationen. Racerbilerne ved cyklerne trækker i ham. Men de voksne får ham alligevel med over, så han kan prøve bænkpressen. Her laver han til 12 gentagelser med 12,5 kilo.

- Det er vigtigt, at han ikke overtrækker leddene. Han skal lave 80 procent af det, han kan. Og husk at stoppe i god tid, forklarer René Budahl Hansen.

38-årige Jon Ambæk Durhuus fortæller, at de hørte om Family Gym via en flyer. Familien er selv nytilflyttet til Rødovre.

- Jeg tror, det her kan være godt for ham. Han har svært ved fodbold. Han er ikke så god til konkurrence, hvis han ikke selv vinder. Her kan han konkurrere med sig selv, nævner faderen som en af årsagerne til, at de har meldt sig i fitnesscenteret for børnefamilier.

- Han er også glad for computerspil. Så her bliver træningen snydt ind i legen, siger Jon Ambæk Durhuus, som selv har styrketrænet i mange år. Derfor ser han det også som en fordel for ham selv, hvis sønnen bliver glad for træningen. For så får han også trænet noget mere.

- Jeg håber, han får lidt mere selvtillid og en »jeg kan godt«-følelse. Jeg synes, styrketræning er overførbart til mange slags sport. Så hvis han en dag vil gå til fodbold, så kan han stadig tage det med, siger han og tilføjer:

- Og så det, at vi kan have det sjovt sammen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?