22. januar 2021
Hvidovre Kommune klarer sig godt i 2020-undersøgelsen ?Lokalt Erhvervsklima?, som Dansk Industri står bag.
gallery icon

Se billedserie

Hvidovre Kommune klarer sig godt i 2020-undersøgelsen ?Lokalt Erhvervsklima?, som Dansk Industri står bag.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Erhvervsklima: De topper og de flopper

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Erhvervsklima: De topper og de flopper
Vestegnen - 30. november 2020 kl. 19:30
Af Peter Erlitz

Hvor erhvervsvenlig er den enkelte kommune? Hvor god er kommunen til at tiltrække og fastholde virksomheder, og dermed jobs og skatteindtægter, der kan bruges til at give borgerne blandt andet service og velfærd?

Det kan man få en ret klar indikation af gennem den årlige undersøgelse "Lokalt Erhvervsklima", som Dansk Industri står bag.

Vestegnen som helhed har i 2020-undersøgelsen opnået en gennemsnitlig placering som nummer 48 blandt alle landets kommuner i landet, hvilket er én placering bedre end i 2019.

Der er dog store forskelle mellem de enkelte kommuner.

Højdespringerne er Rødovre og Hvidovre. Rødovre går hele 25 pladser frem, og indtager i 2020-undersøgelsen en 43. plads, mens Hvidovre går 13 pladsen frem, og i 2020 indtager en placering som nummer 60.

De øvrige kommuner på Vestegnen har ikke samme udsving. Der er dog en klar tendens til tilbagegang, idet alle kommuner bortset fra Høje-Taastrup, Rødovre og Hvidovre, ryger ned ad listen.

Bedre dialog

DI-undersøgelsen er et mix af virksomhedernes besvarelser, og statistiske faktorer - hvor virksomhedsledernes bedømmelser af kommunen vejer to tredjedele af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer.

I Hvidovre har 81 virksomheder deltaget. De repræsenterer tilsammen 3.395 arbejdspladser.

Hvidovres borgmester Helle Adelborg er glad for fremgangen i DI-undersøgelsen.

- Det er så glædeligt. Det er noget, vi arbejder meget på, siger hun.

Artiklen fortsætter efter billedet

Hvidovres borgmester Helle Adelborg er glad for fremgangen.

Nogle af de områder, hvor Hvidovre går frem, er på dialog og information.

- Vi bruger meget krudt på at have en god dialog med virksomhederne, og på at give erhvervslivet den information, som de har behov for. Selv er jeg tit ude på virksomhedsbesøg, hvor jeg netop vægter den gode dialog, ligesom vi altid byder nye virksomheder velkommen, fortæller Helle Adelborg.

Hun fremhæver også, at erhvervslivet i Hvidovre sammen med virksomhedernes organisationer inddrages, når ny erhvervspolitik skal udformes.

Tallene viser, at virksomhederne i Hvidovre bedømmer information og dialog med kommunen langt mere positivt i 2020 end i 2019. Det samme gælder Hvidovre Kommunes indsats for at fastholde og tiltrække nye virksomheder.

Der er dog også områder, hvor virksomhederne er knapt så glade for Hvidovre Kommune. Fx ønsker en meget høj andel af virksomhederne i undersøgelsen, at kommunen prioriterer infrastruktur og transport - noget helt afgørende for mange virksomheder. Det kan fx være at fjerne trafikpropperne på Avedøre Holme, der er i spil her...

Erhvervsklima på Vestegnen
  • Tallene viser placeringen blandt alle landets kommuner i 2019 / og i 2020. Den gennemsnitlige placering for hele Vestegnen var 49 i 2019 og er i 2020 rykket én plads op til nummer 48.
  • Høje-Taastrup: 19 / 13
  • Vallensbæk: 15 / 27
  • Ishøj: 36 / 42
  • Rødovre: 68 / 43
  • Glostrup: 53 / 58
  • Hvidovre: 73 / 60
  • Brøndby: 52 / 61
  • Albertslund: 74 / 78
Markante forbedringer

I Rødovre har 81 virksomheder deltaget i DI-undersøgelsen. De repræsenterer tilsammen 1.553 arbejdspladser. Resultatet er et markant hop fremad på listen over erhvervsklima.

- I Rødovre Kommune gør vi alt, hvad vi kan, for at give de lokale virksomheder en god service. Derfor er jeg glad for, at de virksomheder, der er med i undersøgelsen, oplever en forbedret information fra og dialog med kommunen. Det er positivt, at vi ligger så flot på kommunal sagsbehandling og kommunens image. Det glæder mig meget for det er også nogle områder vi hele tiden arbejder med, siger Rødovres borgmester Britt Jensen.

- Det glæder mig også, at en overvældende stor gruppe virksomheder vil anbefale andre at etablere sig i Rødovre. Og så glæder jeg mig over, at så mange virksomheder gerne vil i dialog med kommunen og oplever os erhvervsvenlig. Det oplever jeg også selv. Jeg er som borgmester også formand for vores erhvervsråd og jeg har i det seneste halve år prioriteret at besøge forskellige lokale virksomheder og det er nogle meget berigende og gode dialoger, som jeg har med virksomhederne, fortæller Britt Jensen.

Rødovres borgmester understreger dog også, at man skal tage undersøgelsen med et vist forbehold, også når der er positive resultater:

- Når det er sagt, så bør vi også tage disse undersøgelser med et gran salt. Det er jo ikke en uvildig undersøgelse. Organisationerne bruger det til at fremme deres egne kommercielle interesser. Så det er selvfølgelig med de briller vi skal læse en sådan undersøgelse. I Rødovre har vi flere gange oplevet, at blive rangeret lavt i deres rapport, fordi vi prioriterer velfærd og høj service til borgerne højt. Og det holder jo ikke.

- For mig er det vigtigt, at Rødovre er en velfærdskommune, og vi sørger både for, at den nære velfærd er af høj kvalitet, og at vores virksomhederne har gode vilkår. Men selvfølgelig er jeg meget glad for, at virksomhederne i undersøgelsen oplever os erhvervsvenlige med en forbedret information og dialog, tilføjer Rødovres borgmester Britt Jensen.

Rødovres borgmester Britt Jensen er tilfreds med fremgangen, men mener også, at man skal tage disse undersøgelser med et gran salt.

Mere positivt

Rødovre Kommune kan notere sig en klar fremgang, når det handler om infrastruktur, mens opfattelsen af den kollektive trafik er langt mere negativ i 2020 end i 2019.

Virksomhedernes vurdering af Rødovre Kommunes sagsbehandling - det gælder både miljøsager, byggesager og sygedagpengesager - er blevet langt mere positiv, og det samme gælder virksomhedernes fysiske rammer. Også Rødovre Kommunes udbudsproces over for private leverandører vurderes mere positivt i 2020 end i 2019.

Og så rykker Rødovre også på information og dialog med kommunen.

Der er tre ønsker, som virksomhederne i Rødovre prioriterer højest. Det er brug af private leverandører, information og dialog med kommunen, samt infrastruktur og transport.

Fakta og bedømmelser

Dansk Industris undersøgelse er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Virksomheder inden for DI's brancher - blandt andre produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning, service og byggeri - har svaret på undersøgelsen.

93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindste kommuner deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

I undersøgelsen indgår en lang række fakta-oplysninger, kombineret med virksomhedernes opfattelse. Hvordan er niveauet af skatter og afgifter? Er sagsbehandlingen hurtig, effektiv, kompetent og serviceminded? Er der adgang til kvalificeret arbejdskraft? Er kommunen positiv over for brug af private leverandører? Hvordan er den kollektive trafik? Hvordan er kommunens vejnet?

Tilsammen giver det et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder, der er vigtige for erhvervslivet. Undersøgelsen fortæller dermed, hvilke rammer virksomhederne har i hver enkelt kommune, og hvordan virksomhederne vurderer disse rammer.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?