20. juni 2021
Keld Broksøs skriveværelse ligger hjemme i huset i Hvidovre.
gallery icon

Se billedserie

Keld Broksøs skriveværelse ligger hjemme i huset i Hvidovre.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den store historie bag det nære drama

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den store historie bag det nære drama
Vestegnen - 10. marts 2017 kl. 08:47
Af Peter Erlitz

Hvidovre-forfatteren Keld Broksø henter ofte inspiration til personer og steder fra sit nærområde. Handlingen i hans succesrige spændingsromaner foregår dog for det meste langt fra Hvidovre.

Der er masser af drab, vold og anden kriminalitet i Keld Broksø's spændingsromaner. Alligevel bevæger han sig ikke i den rene, traditionelle krimi-genre. Han vil nemlig gerne sætte personer og handling i perspektiv, fortælle historien bag.

Hans seneste - og meget roste - spændingsroman med titlen »Koldfronter«, er et godt eksempel. Den indeholder masser af europæisk historie, og trækker tråde til den kolde krig - både den tidligere og den nuværende. Selv om Keld Broksø er lidt af en historienørd, så skal læserne ikke frygte at kede sig.

»Fortællingen er naturligvis både spændende og underholdende, men det gør jo ikke noget, at man også kan lære noget. Mange af mine personer er »små« mennesker, der er påvirket af den globale virkelighed. Jeg kan godt lide at sætte handling og personer i perspektiv, og få historien med, selv om der er tale om en thriller, som foregår i nutiden. I »Koldfronter« beskrives den nuværende kolde krig - og den er jo på mange måder historisk betinget,« siger Keld Broksø, der er meget optaget af internationale forhold.

»Koldfronter« er Keld Broksøs spændingsroman nummer fem, og flere har kaldt den for den bedste. Selv om inspirationen ofte hentes fra nærområdet, så foregår handlingen i hans spændingsromaner rundt omkring i verden, hvor storpolitiske spil udfoldes, og hvor temaer som blandt andet biologiske våben, atomvåben og krigen i Afghanistan indgår.

»Koldfronter« er en opdateret »koldkrigsroman«, der beskriver en ny konflikt mellem øst og vest, og hvor små mænd og kvinder bliver klemt i et storpolitisk spil.

Kan skrive igennem

Keld Broksø er uddannet journalist, og har i årenes løb rejst meget i både Mellemøsten, de baltiske lande og i Europa på reportageture. Han har et dybtgående kendskab til de steder, hvor dramaet i hans bøger udspiller sig, og ofte bruger han viden og erfaringer fra det journalistiske arbejde i sine bøger.

»På en måde er det jo en form for klassisk journalistisk reportage, bare i en anden længde, end hvis det var til en avis. Her er der plads til at kunne skrive igennem, få mere dybde i både personer og handling,« siger han.

Keld Broksø er meget optaget af, at personer og steder er autentiske, og han gennemfører masser af research, når han skriver sine spændingsromaner.

»Koldfronter« blev til i Berlin, hvor han havde fået et sponseret skriveophold i Jyllands-Postens lejlighed. Så alle de steder i Berlin, som indgår i »Koldfronter«, blev besøgt af Keld Broksø, så han kunne danne sig sit eget indtryk af stederne, både rent fysisk og stemningsmæssigt.

Kajakture giver ro

Den 56-årige Keld Broksø er født og opvokset i Hvidovre. I dag arbejder han som selvstændig med journalistik, kommunikation, projektarbejde - og altså spændingsromaner. Skriveværelset ligger hjemme i familiens hus ikke langt fra Hvidovre Havn.

Det lokale spiller en stor rolle for Keld Broksø - både som afkobling og som inspirationskilde. Det var fx på en cykeltur i nærområdet, at idéen til »Koldfronter« opstod. Et input, som skulle undersøges og udvikles - og til sidst blev til en bog. Og sådan har det været flere gange.

Keld Broksø har også genoptaget ungdommens kajakroning, og han tager nu en kajaktur helst hver anden dag med udgangspunkt fra Hvidovre Havn.

»For mig er det total afkobling, for man kan jo ikke andet end at ro. Der er ingen mobiltelefoner, som ringer - der er fred og ro. Det er her jeg får ny energi, og det er her jeg får nye idéer,« fortæller Keld Broksø, der også lægger frivillige timer i Hvidovre Kajakklub.

Han er i det hele taget engageret i sit lokalmiljø, og det lokale liv. En yndlingsaktivitet er cykelture rundt i området.

Der er umiddelbart et stykke vej fra den venlige og hyggelige Hvidovre-borger, og til de dramatiske bøger han er forfatter til.

»Altså, i bund og grund er jeg jo bare en almindelig familiefar med kone og to børn, hus og have, og en dyt foran. For mig er spændingsromanerne et kreativt rum, hvor fantasien får frit spil, og hvor jeg kan sætte mine personer i forskellige situationer og sammenhænge, og afprøve deres reaktioner. Det synes jeg er spændende. Og netop dette kreative rum giver mig energi. Jeg havde en pause fra bøgerne i 12 år, og jeg kunne mærke, at jeg savnede det kreative forløb i romanskrivningen,« fortæller Keld Broksø.

På spørgsmålet, om han vil fortsætte med at skrive spændingsromaner, er svaret et klart ja!

Han er allerede ved at skrive den næste bog - og også her har en cykeltur i nærområdet givet ham et inspirations-afsæt. Han vil ikke røbe, hvad handlingen bliver, men læserne skal nok kigge i retning mod Albanien...

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?