13. august 2020
Opgaven ved Euroskills er at udføre et te-skab. Mathias Andersson har forberedt sig grundigt i det lille værksted hos Next på Tæbyvej i Rødovre.
gallery icon

Se billedserie

Opgaven ved Euroskills er at udføre et te-skab. Mathias Andersson har forberedt sig grundigt i det lille værksted hos Next på Tæbyvej i Rødovre.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den skal sidde lige i te-skabet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den skal sidde lige i te-skabet
Vestegnen - 23. september 2018 kl. 10:50
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 19-årige møbelsnedker-elev Mathias Andersson fra Rødovre har sat kursen mod de europæiske mesterskaber i håndværk, hvor han skal bygge et japansk inspireret te-skab.

arrow Læs også: 1200 timers træning skal sikre sejren

Forberedelserne er ved at være overstået. Værktøjet er pakket og sendt i forvejen. Nu gælder det konkurrencen i Euroskills i Budapest - de europæiske mesterskaber i håndværk. Med på det danske landshold er 19-årige Mathias Andersson fra Rødovre. I månedsvis har han trænet i et lille værksted, som uddannelsesstedet Next på Tæbyvej i Rødovre har stillet til rådighed. Mathias Andersson deltog også i DM i Skills, men nu er udfordringen endnu større.

- Også her får vi en arbejdstegning på forhånd, så vi kan øve, men i modsætning til DM, så kan der i Euroskills komme op til 30 procent ændringer. Vi får et sæt nye arbejdstegninger, når konkurrencen starter, fortæller Matthias Andersson.

Opgaven er at udføre et japansk inspireret te-skab i egetræ. I den ene side, med låge, er der plads til en kedel, i den anden side er der plads til kopper mv. samt en skuffe til te.

Øver sig på tid

I Euroskills-konkurrencen skal opgaven løses på 18 timer. Hver deltager har fra start 800 points - og der tælles så nedad, hvis dommerne finder fejl.

Det lyder som en overkommelig opgave - men det er det langt fra. Der er masser af samlinger og andre detaljer, som - undskyld udtrykket - skal sidde lige i skabet. Og samtidig er tiden en faktor.

- Jeg regner med at udføre tre-fire skabe inden konkurrencen, blandt andet for at vide, hvor lang tid de forskellige ting tager. Når jeg så er i selve konkurrencen, så har jeg hele tiden styr på tiden. Mit mål er at blive færdig på 17 timer, så der er et tidsmæssigt overskud at løbe på, siger Mathias Andersson.

Han betragter det som urealistisk at han vinder. Årsagen er, at nogle af de bedst placerede møbelsnedkere fra VM i Skills sidste år, også er med i Euroskills. De to mesterskaber holdes på skift hvert andet år.

- Selvfølgelig vil jeg gøre mit bedste, men det bliver svært at nå en topplacering. Til gengæld får jeg erfaring. Den kan bruges, når jeg skal deltage i DM i Skills, der starter en uges tid efter Euroskills med regionsmesterskaber. Mit håb er, at jeg klarer mig så godt, at jeg bliver udtaget til VM i Skills næste år, siger Mathias Andersson, der er en af de yngste deltagere i Euroskills.

EuroSkills er europamesterskaberne for erhvervsuddannelseselever og unge håndværkere. Euroskills bliver afholdt 26.-28. september i Budapest. 450 unge håndværkere fra 26 europæiske lande vil konkurrere indenfor 42 forskellige fag.

Glad for deltaljer og præcision

Mathias Andersson har et par år tilbage af sin uddannelse som møbelsnedker, og har også fundet sig en læreplads.

Møbelsnedkeriet er lige Mathias. Han elsker detaljerne og det fine snedkerarbejde - samtidig med han kan lide at være kreativ. På sigt håber han at blive selvstændig, og selv at kunne designe fx møbler eller højttalere, som han så kan producere. Interessen for møbelsnedkeriet er dog kommet gradvis. Efter at have taget 9. klasse i Rødovre, tog han 10. klasse på Uddannelsescentret Nygård i Brøndby. Her blev han præsenteret for en lang række fag og uddannelser, og det samme gjorde sig gældende, da han efterfølgende tog det faglige grundforløb. Den afgørende beslutning for Mathias var at gå fra tømrer/snedker til møbelsnedker.

- Som møbelsnedker arbejder man i høj grad på værkstedet og har fast base der, og det er jeg mere til end som tømrer, hvor man ofte har skiftende arbejdssteder, siger Mathias.

Ved sin side har Mathias den værktøjskasse, som han lavede, da han besøgte smedeuddannelsen på Next i Ishøj. Også et stykke håndværk, der vidner om, at Mathias kan noget med detaljer og præcision.

Han har ikke noget imod at blive kaldt for lidt nørdet. Og han erkender også, at han er konkurrence-menneske:

- Jeg stræber efter det perfekte. Jeg vil altid kunne finde småting, som skal rettes - for andre er det muligvis detaljer, men jeg synes det er fedt, når det lykkes. Min indstilling er, at man altid kan blive bedre, hvis man har lysten og viljen - og det har jeg, siger Mathias.

Møbelsnedker-uddannelsen er i øvrigt blevet rigtig populær de senere år, også fordi det er en uddannelse, der udfordrer både det praktiske håndværk, teoretisk viden og de kreative evner. På erhvervsskolerne er det vurderingen, at blandt andet indretnings-, bolig- og loppemarkedsprogrammer på tv er en del af inspirationen. Dertil kommer, at det er blevet trendy - i hvert fald i hovedstadsområdet - i højere grad at forme møbler helt fra grunden.

arrow Oliver elsker at reparere biler
28. marts 2019 kl. 17:52 Opdateret: kl. 17:57
arrow Fliser og fuger for feinschmeckere
16. marts 2019 kl. 12:47 Opdateret: kl. 15:59
arrow Mikkel fra Vestegnen er regionens største tømrertalent
28. oktober 2018 kl. 14:22 Opdateret: kl. 13:42
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?