27. juni 2019
Vallensbæk Kommune kunne have ansat 18 SOSU-assistenter for de 7,2 millioner kroner, som kommunen er blevet pålagt at betale ekstra som led i den kommunale medfinansiering.
Vallensbæk Kommune kunne have ansat 18 SOSU-assistenter for de 7,2 millioner kroner, som kommunen er blevet pålagt at betale ekstra som led i den kommunale medfinansiering.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester om ekstraregning: Helt ude i hampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester om ekstraregning: Helt ude i hampen
Vestegnen - 17. januar 2019 kl. 15:31
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vallensbæk har fået pålagt en uventet ekstraregning fra Region Hovedstaden på 7,2 millioner kroner i 2018, som led i den kommunale medfinansiering af sundhedsområdet.

- Det er helt ude i hampen, mener Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen, der nu beder om en forklaring fra Christiansborg.

Den kommunale medfinansiering af sundhedsområdet blev indført i forbindelse med kommunalreformen i 2007 for at give kommunerne et økonomisk incitament til at holde borgerne så raske som muligt.

Kommunerne betaler en andel af udgifterne, når borgerne bliver indlagt eller får ambulant behandling i regionen. Kommunerne betaler også en andel af udgifterne til sygesikringen. Denne betaling kaldes »kommunal medfinansiering«.

Men fra 2017 til 2018 er Vallensbæk Kommunes udgift nærmest eksploderet, og stigningen er både uventet og uforklarlig.

Kommunens borgere har haft en aktivitetsstigning på sundhedsområdet på cirka 5 procent fra 2017 til 2018 - det vil sige, at der har været cirka 5 procent flere indlæggelser, behandlinger osv. Men regningen fra Region Hovedstaden til Vallensbæk er steget med 21,4 procent - stigningen er altså over fire gange så stor, som aktivitetsstigningen burde give anledning til.

- Vi har fået en ekstraregning på cirka 7,2 millioner kroner - uden nogen ordentlig forklaring. Derfor har vi nu sendt et brev til de to ansvarlige ministre, hvor vi beder om mere gennemskuelighed i beregningerne. Og hvor vi også fortæller, at vi ikke kan acceptere så voldsom en stigning. Det vil på længere sigt udhule kommunens økonomi, hvis vi ikke bliver kompenseret, siger Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen.

Brevet er sendt til sundhedsminister Ellen Trane Nørby og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille i samarbejde med en række andre kommuner, der også er ramt af uventede ekstraudgifter i forbindelse med den kommunale medfinansiering.

- Det er helt ude i hampen, at de bare smider sådan en bombe under vores økonomi. Det fratager os fuldstændigt muligheden for at lægge vores budgetter på et rimeligt sikkert grundlag. De penge, vi skal betale ekstra, svarer til 18 SOSU-assistenter, siger borgmesteren, der ser frem til et snarligt svar fra de to ministre.

- Det er vores meget klare forventning, at regeringen vil sørge for, at Vallensbæk og de andre berørte kommuner bliver kompenseret for de her udgifter, som vi ikke har haft en jordisk chance for at forudse, siger Henrik Rasmussen, der har tilbudt de to ministre at komme til et møde og fremlægge sin sag.