13. april 2021
Arken kan i år fejre 25-års jubilæum. Foto: Torben Petersen
gallery icon

Se billedserie

Arken kan i år fejre 25-års jubilæum. Foto: Torben Petersen
Foto: Torben Petersen Fotografi
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Arken fejrer de første 25 år: International kvalitet med lokal forankring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arken fejrer de første 25 år: International kvalitet med lokal forankring
Vestegnen - 02. marts 2021 kl. 12:25

I år er det 25 år siden, at kunstmuseet Arken i Ishøj for første gang slog dørene op og Vestegnen fik sit eget kunstmuseum. Arken har siden undergået en rivende udvikling og kan i dag kalde sig et internationalt anerkendt museum med en stærk lokal forankring.

Det hele startede med en politisk vision om, at også borgerne på Vestegnen skulle have et kunstmuseum. Efter flere års politisk arbejde kunne Arken - Museum for Moderne Kunst så endelig åbne for publikum den 15. marts 1996.

Den unge arkitekt Søren Robert Lund stod bag den markante museumsarkitektur skabt over en metafor for et strandet skib og med maritime elementer, der spillede sammen med kysten og klitlandskabet i den omkringliggende Ishøj Strandpark. Der var stor folkelig interesse for det nye kunstmuseum, der allerede i åbningsåret tiltrak 283.000 besøgende.

Efter et tumultarisk første år med Anna Castberg i direktørstolen overtog museets nuværende direktør Christian Gether roret. Museet havde meget tidligt en vision om at bryde med det klassiske kunstmuseums selvforståelse og tænke publikum aktivt ind i museumsoplevelsen. En tilgang, der var nyskabende i det daværende danske museumslandskab, og som har været med til at gøre Arken til et af landets flittigst besøgte kunstmuseer.

- Arken har udviklet sig markant igennem museets 25 år, og vi oplever i dag en overvældende opbakning til vores projekt. Vi har haft en klar ambition om at sætte den besøgende i centrum, og samtidig har vi været kompromisløse i vores benhårde satsning på kvalitet - både når det gælder udstillingerne, forskningen og formidling. På den måde viser vi vores respekt for vores publikum, siger Christian Gether.

Artiklen fortsætter under billedet

Jeppe Hein, Cage and Mirror, 2011. Arken Museum for Moderne Kunst. Foto: Torben Petersen

Museum i forandring

Arken er af flere omgange blevet udvidet for at give mere plads både til publikum og kunsten.

I 2008 blev 5.000 nye kvadratmeter udstillingsarealer indviet, og i 2009 kunne museet åbne et nyt, stort indgangsparti, en ny skulptursal og et nyt undervisningslokale doneret af Annie & Otto Johs. Detlefs' Fonde OJD.

Blot syv år senere blev den oprindelige tanke om et kunstmuseum omgivet af vand realiseret takket være en generøs donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Med anlæggelsen af Kunstens Ø fik Arken et helt nyt landskab af laguner, broer og skov, og så blev museets nye vartegn - Elmgreen & Dragsets uhøjtidelige rytterstatue af en jublende dreng højt til hest - indviet.

I landskabet omkring Arken har museets skulpturpark over de seneste 5-10 år for alvor taget form, og besøgende kan nu gå på opdagelse i en lang række skulpturer fra museets samling, som på forskellig vis inviterer til leg og deltagelse.

Fra Van Gogh til Olafur Eliasson

Mange husker Olafur Eliassons fascinerende tågetunnel »Din blinde passager« på Arken i 2010, den store Van Gogh-udstilling i 2018 og Palle Nielsens »Modellen« i 2014, der omdannede hele museets kunstakse til én stor legeplads, der både var et kunstværk og et rum for leg og fri fantasi.

Publikum har gennem tiden kunnet opleve nogle af verdenskunstens absolutte mestre som Marc Chagall, Salvador Dalí, Frida Kahlo, Joan Miró og Pablo Picasso set i et nyt lys, men også den ypperste danske og internationale samtidskunst, der med sanselige og humoristiske værker sætter spot på vores tids store udfordringer.

Arken har i alle sine 25 år fokuseret skarpt på at indsamle samtidskunst, der sætter menneskelivets store spørgsmål og dybe dimensioner i spil. Museets samling af dansk, nordisk og international samtidskunst tæller i dag flere end 400 værker af kunstnere som blandt andre Christian Boltanski, Candice Breitz, Olafur Eliasson, Antony Gormley, Sophia Kalkau, Grayson Perry, Ai Weiwei, Bill Viola og Clare Woods. I 2011 modtog Arken en stor donation af Damien Hirst-værker fra Dennis og Jytte Merla Dresing, The Merla Art Foundation og huser i dag en af Europas største Hirst-samlinger.

Artiklen fortsætter under billedet

Elmgreen & Dragset, Powerless Structures, Fig. 101, 2012. Arken Museum for Moderne Kunst. Foto: Henrik Jauert

Museet uden for murene

Outreach og formidlingen af kunst til børn og unge er en af Arkens absolutte mærkesager og et felt, som museet har arbejdet indgående med gennem årene.

- Arkens undervisningsafdeling er helt enestående til at række ud i lokalmiljøet og åbne børn og unges øjne for, hvad kunst kan. Dér kan man virkelig tale om at gøre en forskel med kunsten som værktøj, og det er jo det, det hele handler om, siger Arkens direktør Christian Gether.

At gøre kunsten vedkommende for et bredt publikum er i det hele taget et gennemgående træk for Arkens virke. Ønsket om at række uden for museets mure og lade kunsten komme publikum i møde kom blandt andet til udtryk i etableringen af udstillings- og formidlingssatellitten Arken Lab i Ishøj By Center i 2019 og i et mangeårigt samarbejde med Rødovre Centrum om pop up-udstillinger i butikscentret.

Ny kunststi

I anledning af jubilæet viser Arken en stor præsentation af highlights fra museets samling under titlen »For enden af regnbuen«.

Udstillingen viser de kunstskatte, der er indsamlet til museets samling, fordi de aktiverer og pirrer den besøgendes sanser, og inspirerer den enkelte til at tænke over tilværelsen.

Jubilæet markeres også med indvielsen af kunststien Arkenwalk - en oplevelsesrig kunststi mellem Ishøj Station og Arken, skabt i samarbejde med Ishøj Kommune og Realdania.

Stien, der åbner til maj, byder på spændende kunstoplevelser på vandringen mellem bymiljøer, natur og museumslandskab med finurlige røde gadelamper skabt af kunstneren Jeppe Hein.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?