13. juni 2021
Vestegnens Politi holdt godt øje med Loomis i Taastrup i tiden inden de fem mistænkte blev anholdt. Foto: Presse-fotos.dk
gallery icon

Se billedserie

Vestegnens Politi holdt godt øje med Loomis i Taastrup i tiden inden de fem mistænkte blev anholdt. Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anklage: Brændende busser skulle bremse politiet efter millionrøveri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anklage: Brændende busser skulle bremse politiet efter millionrøveri
Vestegnen - 24. februar 2021 kl. 11:07
Af Peter Erlitz

Den 28. november 2019 slog Vestegnens Politi til mod fem mænd, som man længe havde haft i kikkerten for at planlægge et kup mod en værdihåndteringsvirksomhed i Høje Taastrup.

De fem mænd nægter sig skyldige.

arrow Læs også: Fire mænd dømt: Forberedte kæmpe kup

De fem mænd har siden siddet varetægtsfængslet, og i dag, onsdag starter sagen i Retten i Glostrup.

Det sker med massiv politibevogtning både i og uden for retten.

Det er politiet og anklagemyndighedens opfattelse, at de fem mænd i hvert fald siden sommeren 2019 havde forberedt et røveri mod virksomheden i Høje Taastrup, der dagligt håndterer i omegnen af en halv milliard kroner i sedler og mønter.

Artiklen fortsætter efter billedet

Politiet er massivt til stede ved Retten i Glostrup. Foto: Presse-fotos.dk

Ifølge anklageskriftet mod de fem mænd, så havde de til hensigt at gennembryde virksomhedens omfattende sikkerhedsforanstaltninger, og derefter true personalet til at udlevere et »betydeligt pengebeløb«.

Artiklen fortsætter efter boksen

Topsikret bygning

Vestegnens Politi har ikke sat navn på, hvilken virksomhed, der er tale om, men ifølge Ritzau er der tale om Loomis.

Loomis-bygningen er nærmest som et Vestegnens Fort Knox. Blandt andet er hele det cirka 9.000 kvadratmeter store center bygget med tykke gulve, mure og tag, og der er omfattende sikkerhedssystemer, overvågningssystemer og adgangskontrol for biler og personer - også når man skal bevæge sig rundt inde i bygningen. Sikkerheden går simpelthen frem for alt.

Efter de to millionrøverier på Vestegnen i 2008, der netop var rettet mod værdihåndteringsvirksomheder, blev der udarbejdet en ny standard for denne type virksomheder, og Loomisbygningen i Høje Taastrup er opført efter denne skærpede standard.

Ifølge politiet og anklagemyndigheden på Vestegnen, har de fem mænd alligevel planlagt og forberedt et røveri.

Filmede også politigården

De fem mænd havde, ifølge anklagen, rekognosceret mod samt optaget film og fotos af virksomheden i Høje Taastrup og dens nærområder, ligesom det samme var tilfældet med politigården i Albertslund.

Også Arrivas busholdepladser på Ejby Industrivej i Glostrup og i Søborg var blevet overvåget. Ifølge anklagen var det nemlig meningen, at brændende busser skulle forsinke politiet i at komme frem til virksomheden i Høje Taastrup efter røveriet.

Ifølge anklagen var der også tegnet et kort med en mulig flugtrute. Og en aften i november 2019 havde de tiltalte, ifølge anklagen, besigtiget virksomheden og dens nærområde i Høje Taastrup, blandt andet Thorslundemaglevej i Taastrup, herunder om det var muligt at adskille to bomme, så køretøjer kunne passere. Det er opfattelsen hos politi og anklagemyndighed, at Thorslundemaglevej mod Ishøj formentlig skulle udgøre en del af flugtruten.

Ifølge anklageskriftet forberedte de fem mænd sig grundigt på, hvordan de kom ind, udførte røveriet og slap derfra igen.

Foruden at undersøge og filme virksomheden og lokaliteter i nærheden, skaffede de maskeringer og elektronisk udstyr, og på nettet søgte de efter sprængstoffer og entreprenørmaskiner til at gennembryde virksomhedens mur.

Artiklen fortsætter efter boksen

Dom i slutningen af marts

De fem mænd - en 50-årig fransk statsborger og fire svenske statsborgere på 28, 27, 27 og 23 år - er i fællesskab tiltalt for forsøg på røveri af særligt grov beskaffenhed.

Den 50-årige er også tiltalt for at rejse ind i Danmark, selvom han i forvejen var udvist for bestandig. Han er nemlig tidligere dømt for at have deltaget i røveriet mod Dansk Værdihåndtering i Glostrup. Det skete i august 2008, og udbyttet var 62 millioner kroner.

Fordi anklagemyndigheden kræver fængselsstraffe over fire år, skal et nævningeting med tre juridiske dommere og seks nævninge afgøre sagen. Anklagemyndigheden kræver desuden alle de tiltalte udvist for bestandig.

Nævningesagen skal afgøres i Retten i Glostrup, og der er afsat 13 retsdage til sagen. Det første er på onsdag 24. februar, og der ventes dom i slutningen af marts.

Mand »kidnappet« i Hedehusene

De fire svenskere er desuden tiltalt for ulovlig tvang, trusler og røveri mod en mand, de frihedsberøvede i Hedehusene i oktober 2019 og kørte rundt med i Storkøbenhavn, til han undveg 17 timer senere.

Ifølge anklagen fandt dette forhold sted i en haveforening i Hedehusene kort efter midnat. De kørte ind foran en mand i bil, tvang ham til at slukke motoren og truede ham med en pistol til at aflevere sine bilnøgler. Han blev derefter hevet ud af bilen og lagt i håndjern, og det var starten på en frihedsberøvelse, der varede i 17 timer - heraf cirka halvanden time i bagagerummet på gerningsmændenes bil.

Mens gerningsmændene kørte rundt i det storkøbenhavnske område, blev offeret slået og truet på livet med en kniv. Gerningsmændene forlangte en million for at slippe ham fri, ligesom han fik frastjålet blandt andet to telefoner, en guldkæde, kontanter og forskellige beklædningsgenstande. I et ubevogtet øjeblik lykkedes det til sidst offeret at flygte fra gerningsmændene.

arrow Fransk storrøver planlagde nyt gigantkup i Danmark
24. marts 2021 kl. 09:58 Opdateret: kl. 10:26
arrow OVERBLIK: Sådan optrevlede politiet formodet røverbande
15. marts 2021 kl. 15:18 Opdateret: kl. 15:35
arrow Anklager: Fem mænd ved at man ikke sniger sig til gigantkup
15. marts 2021 kl. 15:01 Opdateret: kl. 15:02
Hvor langt tror du Danmark når ved EM