22. oktober 2019
Mange haveejere har meldt deres have til at være giftfri - og nu har Albertslund, som den tredje kommune i Danmark også valgt at tilmelde sig. Arkivfoto
Mange haveejere har meldt deres have til at være giftfri - og nu har Albertslund, som den tredje kommune i Danmark også valgt at tilmelde sig. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Albertslund tilmelder sig Giftfri Have

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Albertslund tilmelder sig Giftfri Have
Vestegnen - 15. maj 2019 kl. 06:34
Af Søren Schaadt LArsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

3.657.359 kvadratmeter har Albertslund Kommune tilmeldt til Giftfri Have-konceptet. Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi har i flere år arbejdet med konceptet Giftfri Have, hvor haveejere kan tilmelde deres haver, og dermed erklære dem giftfri - det vil sige, at man passer og plejer den uden at bruge sprøjtegifte af nogen art.

Kommuner kan også tilmelde sig, og det har Albertslund nu gjort som den tredje i landet. Aalborg og Furesø var de to første.

- I Danmarks Naturfredningsforening arbejder vi målrettet for et rent miljø. Det er derfor overordentligt glædeligt, at Albertslund Kommune tilmelder 3,6 millioner kommunale kvadratmeter til Giftfri Have. Det er et stærkt signal til landets øvrige kommuner og til kommunens borgere om at lægge sprøjtegift på hylden - til gavn for vores grundvand, vores biodiversitet og os selv, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

De godt 366 hektar, som Albertslund tilmelder ordningen, har været sprøjtefrie siden 1997, men får nu, ifølge Danmarks Naturfredningsforening, et officielt stempel som værende giftfri.

Giftfri Have-fællesskabet omfatter 17.600 medlemmer, som i de fleste tilfælde er parcelhus-, sommerhus- og kolonihaver, men altså også flere kommuner og virksomheder er meldt til. Og det er godt for de små dyr:

- Haven er et lille økosystem med insekter, fugle og smådyr. Det samspil ødelægger man, hvis man sprøjter. For sommerfuglene er de giftfrie haver enormt vigtige, fordi den virker som et tiltrængt helle for en sommerfugl, som måske har fløjet langt for at finde sund natur, siger Gitte Holmstrup, projektleder for Giftfri Have.

I alt er 88 millioner kvadratmeter i hele Danmark meldt til Giftfri Have - dermed har Albertslund Kommune lige lagt et stort areal til den samlede mængde.