2. december 2020
Kontrolcentret ligger her i Hersted Industripark.
Kontrolcentret ligger her i Hersted Industripark.
Foto: Gate 21
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Albertslund får nej til gratis wifi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Albertslund får nej til gratis wifi
Vestegnen - 23. februar 2015 kl. 21:27
Af Peter Erlitz

Kommunen må ikke stille gratis wifi til rådighed for virksomheder og gæster i det nye belysnings-testcenter.

Albertslund Kommune må ikke stille gratis wifi til rådighed for virksomheder og gæster i det nye belysnings-testcenter i Hersted Industripark, eller i et tilsvarende center i Albertslund bymidte.

Det har statsforvaltningen - som fører tilsyn med kommunerne - netop afgjort.

Albertslund Kommune har taget initiativ til Doll på Naverland i Albertslund. I korte træk er Doll et testcenter i fuld skala for ny udendørs belysning på veje og stier. Virksomheder kan her teste ny belysning, og opsætte lysmaster med ny teknologi rundt om i Hersted Industripark. Alle data sendes fra lysmasterne tilbage til kontrolcentret på Naverland - via wifi.

Doll - der er en forkortelse for danish outdoor lightning lab - har allerede opnået en unik position, og gæster og virksomheder fra hele verden strømmer til.

Det skyldes ikke mindst, at man her kan se og teste løsningerne i fuld skala. Hersted Industripark er blevet en digital »legeplads« for udvikling af produkter og løsninger inden for ny udendørs belysning, grøn vækst, smart-city teknologi og meget andet. Det er også meningen at åbne et test- og udstillingscenter i Albertslund bymidte, der skal fokusere på smart-city løsninger - i et område, hvor der kommer mange mennesker. Også her er det nødvendigt med wifi.

Det er helt afgørende, at testområderne i Albertslund har wifi. Dels skal virksomhederne kunne sende data mellem fx lysmaster og kontrolcenter. Dels skal gæster på deres smartphones kunne følge med - og da der er tale om gæster fra hele verden, skal det ske via gratis wifi i stedet for dyr data-trafik.

Jamen, vil nogen spørge. Hvad så med Doll i Hersted Industripark, som allerede er åbnet? Jo, her leverer en af virksomhederne i projektet wifi til virksomheder og gæster. Når Albertslund Kommune gerne selv vil stå for wifi'en, er årsagen, at den helt nødvendige wifi ikke skal afhænge af en enkelt privat aktør. Hvad nu, hvis denne virksomhed trækker sig? Albertslund Kommune vurderer, at det er forbundet med en betydelig risiko for projektet, at en så væsentlig forudsætning som digital infrastruktur afhænger af en privat aktørs deltagelse.

I Albertslund bymidte skal den kommunale wifi både anvendes til Albertslund Kommunes udvikling af central styring af kommunens service over for borgerne, og til virksomhedernes test af smart-city applikationer.

Skal man tro statsforvaltningen, så kan Albertslund Kommune godt pakke sine wifi planer sammen.

Det er ikke lovligt for en kommune at stille wifi til rådighed på denne måde, til virksomheder og gæster i de to områder. Lovgivningen giver simpelthen ikke denne mulighed - og det vil ifølge statsforvaltningen også stride mod reglerne i den såkaldte kommunalfuldmagt.

Statsforvaltningen har bl.a. lagt vægt på, at »... wifi er et område, hvor der i lovgivningen er lagt særlig vægt på at fremme etableringen af et velfungerende, konkurrencebaseret marked, hvor det er vigtigt, at den private sektor ikke påføres en kommunal konkurrence, der ikke har støtte i lovgivningen.«

Teleindustrien har overfor statsforvaltningen gjort gældende, at projektet med gratis wifi vil være konkurrenceforvridende over for teleselskaberne, idet kommunen fuldt ud finansierer udbuddet og stiller det gratis til rådighed.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?