18. januar 2021
Alt tyder på, at Greve og Høje-Taastrup finder sammen i et fælles beredskab.
Alt tyder på, at Greve og Høje-Taastrup finder sammen i et fælles beredskab.
Foto: BRAND-ISHOJ.DK
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Alarm i beredskabet: Greve går med Høje-Taastrup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alarm i beredskabet: Greve går med Høje-Taastrup
Vestegnen - 04. december 2018 kl. 14:07
Af Peter Erlitz

Greve melder sig ud af Østsjællands Beredskab, og vil indgå i et nyt fælles beredskab med Høje-Taastrup og - formentlig - Ishøj og Vallensbæk.

arrow Læs også: Tillidsmand for brandmænd frygter fremtiden

Det var et politisk enigt økonomiudvalg i Greve Kommune, der på et møde mandag besluttede at melde sig ud af Østsjællands Beredskab. Beslutningen skal dog tages endeligt af Greve Byråd senere i december, men alt tyder på det bliver sådan.

- Der var enighed om, at den bedste løsning for beredskabet i Greve Kommune er at gå sammen med Høje-Taastrup. Vi har lagt vægt på, at vi ikke vil gå på kompromis med serviceniveauet over for borgere og virksomheder, understreger Greves borgmester Pernille Beckmann.

Det hele handler om, hvem der skal rykke ud til brand, trafikuheld, miljøuheld og meget andet. Og mindst lige så vigtigt - hvor hurtigt og med hvor meget mandskab og materiel.

Beslutningen i Greve efterlader et Østsjællands Beredskab i opløsning. Østsjællands Beredskab består i dag af de otte kommuner Høje-Taastrup, Ishøj, Vallensbæk, Greve, Solrød, Køge, Stevns og Roskilde. I øvrigt med Greves borgmester Pernille Beckmann som aktuel formand for den fælles beredskabskommission i Østsjællands Beredskab

Køge har allerede meddelt, at man vil ud, og det fik de øvrige kommuner til at overveje situationen. I sidste uge meldte Høje-Taastrup Kommune ud, at man vil ud af Østsjællands Beredskab, og borgmestrene fra Greve, Ishøj og Vallensbæk blev inviteret til møde i Taastrup for at drøfte et fælles beredskab bestående af Høje-Taastrup, Greve, Ishøj og Vallensbæk.

Nu har Greve altså givet svar - med forbehold for den endelige beslutning i byrådet.

- Beredskabsmæssigt ligner Greve og Høje-Taastrup hinanden meget, i kultur og organisering. Blandt andet har vi begge steder en tradition for, at det er Falck, som har kontrakt på driften. Denne fælles kultur betyder meget for beslutningen, forklarer Pernille Beckmann.

Om det skal ende med en fælles brandstation midt i området, i stedet for de to nuværende i Greve og Taastrup, er endnu uafklaret.

- Jeg tror ikke det ligger lige om hjørnet. Det er noget vi må diskutere på længere sigt. Det er jo heller ikke kommunerne, men Falck, der ejer brandstationerne, siger Pernille Beckmann.

Til gengæld mener hun, at man skal invitere Solrød til en dialog om fremtiden.

- Det vil være naturligt at høre, om Solrød har et ønske om at samarbejde eller købe sig til ydelser fra det nye beredskab, siger Pernille Beckmann.

Hun understreger desuden, at Greves farvel til Østsjællands Beredskab kommer til at ske på en ordentlig måde.

- Vi vil naturligvis følge vedtægterne, så vi forbliver i Østsjællands Beredskab i to år. Og vi vil gøre alt for at få tingene til at fungere på den bedst mulige måde. Vi træder ud på en ordentligt måde, siger Greves borgmester.

Det er Køges udtræden af Østsjællands Beredskab tidligere på året, der har sat gang i den nedsmeltning af Østsjællands Beredskab, man nu kan se.

- Det var rigtig ærgerligt, for jeg synes vi havde fundet løsningerne i Østsjællands Beredskab. Men vi må også konstatere, at Køges udtræden efterlader et hul i det fælles beredskab, og at vi dermed har stået i en helt ny situation, siger Greves borgmester Pernille Beckmann, som nu vil afvente, hvordan Ishøj og Vallensbæk stiller sig.

Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp har tidligere udtalt, at Ishøj Kommune går med i et fælles beredskab for Greve, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk, hvis alle fire kommuner er med.

Østsjællands Beredskab var resultatet af en aftale, som regeringen og Kommunernes Landsforening indgik i juni 2014 - en aftale om, at kommunerne senest den 1. januar 2016 skulle have etableret sig i cirka 20 beredskabsenheder i hele landet, fremfor en lang række mindre kommunale beredskaber.

Statens idé var at skabe effektiviseringer - altså spare penge - gennem større enheder.

Mange kommuner var utilfredse, men alternativet var, at staten tog alle beslutninger, så kommunerne følte sig tvunget til at indgå aftalen, og derefter begyndte arbejdet med at danne større enheder.

I forvejen havde Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk et fælles beredskab, der var uhyre effektivt og gav borgere og virksomheder en rigtig god service, når der skulle rykkes ud til brand, trafikulykker, kemikalieuheld og andet, og Greve Kommune havde sit eget beredskab med samme kvaliteter.

Østsjællands Beredskab blev dannet pr. 1. oktober 2015, og siden dannelsen af Østsjællands Beredskab har der været masser af bøvl og ballade - og usikkerhed.

Fra starten var Østsjællands Beredskab ikke særlig homogent. Der var flere forskellige kulturer, der var stor forskel på de opgaver, som beredskabet skulle tage sig af i de enkelte kommuner, og der var store diskussioner om økonomi, placering af brandstationer og bemanding i de enkelte områder.

Østsjællands Beredskab var, groft sagt, et tvangsægteskab med staten som Kirsten Giftekniv. Nu er skilsmissen på vej.

arrow Beredskabsdirektør kalder ny kontrakt forsvarlig
11. januar 2019 kl. 09:36 Opdateret: kl. 12:22
arrow Beredskab: Ishøj går sammen med Greve og Høje-Taastrup
04. december 2018 kl. 21:34 Opdateret: kl. 21:27
arrow Beredskabskaos: En lille branddør på klem for Solrød
29. november 2018 kl. 16:04 Opdateret: kl. 12:52
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?