11. april 2021
Alene på Vestegnen skal godt 3.400 børn ud i det fri for at indsamle andres efterladte skrald, Når Danmarks Naturfredningsforening samler ind. Foto: Danmarks Naturfredningsforening
Alene på Vestegnen skal godt 3.400 børn ud i det fri for at indsamle andres efterladte skrald, Når Danmarks Naturfredningsforening samler ind. Foto: Danmarks Naturfredningsforening
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 3.400 børn skal befri naturen for affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

3.400 børn skal befri naturen for affald
Vestegnen - 04. april 2021 kl. 09:26

Der er lagt op til den helt store forårsrengøring, når tusindvis af danskere om få uger trækker udendørs for at luge ud i de store mængder affald, der ligger og flyder rundtomkring. Affaldsindsamlingen er lige om hjørnet, og i år er det med deltagelse af godt 3.400 børn fra skoler og institutioner på Vestegnen.

Det er skoleledere, lærere, pædagoger og dagplejere, der har meldt deres elever og børn til årets affaldsindsamling. På landsplan skal i alt 137.000 børn ud at samle skrald i løbet af skoleugen 12.-16. april - heriblandt 2.500 børn fra danske dagtilbud og skoler i Sydslesvig.

Og det er overraskende mange, lyder det fra Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- Det er fantastisk, at så mange børn er tilmeldt Affaldsindsamlingen i år, og vi er positivt overraskede over den massive opbakning fra skolerne og institutionerne - især efter flere måneder med nedlukning og fjernundervisning. At lærerne og pædagogerne prioriterer at sætte affald på skemaet, vidner om, at affaldsindsamling er en god måde at kombinere læring og social trivsel. På Affaldsindsamlingen lærer børnene på en konkret måde, at vi skal passe godt på naturen og miljøet, samtidig med at de får en god naturoplevelse sammen med deres kammerater, siger hun.

Fokus på takeaway-affald

Hvert år indsamler Danmarks Naturfredningsforening oplysninger om, hvor mange kilo affald og hvor mange dåser der er blevet samlet på Affaldsindsamlingen. I år bliver børnene også bedt om at tælle kaffekopper, pizzabakker, og hvad de ellers finder af takeaway-emballage.

På årets Affaldsindsamling sætter Danmarks Naturfredningsforening nemlig fokus på de mange former for takeaway-affald, der desværre bliver smidt på gaden, i grøftekanten og i naturen.

Ikke alene skal det afdække problemets omfang - optællingen har samtidig et pædagogisk sigte.

- Et sugerør og et sammenkrøllet burgerpapir i grøften ser måske ikke ud af meget i forbifarten. Men det gør indtryk, når affaldsposerne pludselig er fyldt med takeaway-emballage, og man bliver opmærksom på, hvor meget der egentlig ligger derude, siger Maria Reumert Gjerding.

Hylder affaldsheltene

Når skoleelverne har været ude at samle ind, er der ikke kun spænding om, hvor meget affald de har fundet. Efter indsamlingen kan de tilmeldte skoler også kåre deres helt egen affaldshelt. Det kan f.eks. være eleven, der hjalp de andre med at slæbe, eller eleven, der skabte ekstra godt humør til indsamlingen.

Merrild, der er officiel partner på Affaldsindsamlingen, ønsker at hylde de deltagende skoler og de ihærdige, affaldsindsamlende elever. Derfor modtager alle tilmeldte skoler en særlig t-shirt, som de kan overrække til deres egen affaldshelt.

Derudover stiller Merrild et gavekort på 25.000 kr. på højkant til et grønt projekt på en af de skoler, der indtaster deres resultat og kårer deres affaldshelt på affaldsindsamlingen.dk inden d. 26. april.

Lokale indsamlinger i weekenden

Når børnene har været i marken i løbet hverdagene, følger de voksne trop i weekenden.

Lørdag d. 17. og søndag d. 18. april kulminerer Affaldsindsamlingen, når foreninger, idrætsklubber, privatpersoner m.fl. afholder lokale indsamlinger i hele landet.

Danmarks Naturfredningsforening forventer, at op mod 30.000 danskere vil samle ind henover weekenden.

Regeringen overvejer mulighed for bilfrie søndage. Er det en god idé?