22. september 2021
Israel har besluttet at tilbyde et booster-stik til alle over 60 år, som allerede er færdigvaccinerede. Her er det en kvinde i Jerusalem, der onsdag modtager sit tredje stik.
gallery icon

Se billedserie

Israel har besluttet at tilbyde et booster-stik til alle over 60 år, som allerede er færdigvaccinerede. Her er det en kvinde i Jerusalem, der onsdag modtager sit tredje stik.
Foto: Maya Alleruzzo/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: WHO beder lande vente med tredje vaccineskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

WHO beder lande vente med tredje vaccineskud

WHO-chef giver en løftet pegefinger til lande, der har brugt store dele af vaccineforsyningen, og påpeger, at verdens mest sårbare stadig ikke er beskyttede.

Verden - 05. august 2021 kl. 08:15
Af Ritzau

Lande bør vente med at give borgere et tredje såkaldt booster-stik med en covid-19-vaccine, indtil mindst ti procent af befolkningen i alle lande er færdigvaccineret.

Sådan lyder en opfordring fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Landene bør således vente med at give et tredje skud indtil i hvert fald slutningen af september.

Det sagde chefen for WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, onsdag.

- Jeg forstår bekymringen fra alle regeringer i forhold til at beskytte deres befolkninger mod Delta-varianten, sagde WHO-chefen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Men vi kan ikke acceptere, at lande, der allerede har brugt det meste af verdens vaccineforsyning, bruger endnu mere, mens verdens mest sårbare befolkninger fortsat ikke er beskyttede.

- Vi bliver nødt til i stedet at fokusere på at få dem, som er mest udsatte og mest i risiko for et slemt sygdomsforløb og dødsfald, vaccineret med deres to stik.

Ifølge WHO-chefen er det ikke videnskabeligt bevist, at en tredje dosis til dem, der allerede har fået to, forhindrer spredning af coronasmitte.

Tedros Adhanom Ghebreyesus påpeger, at mere end 80 procent af alle coronavacciner hidtil er gået til den mest velhavende del af klodens befolkning, selv om den udgør blot halvdelen af Jordens befolkning.

Indtil videre er der blevet fordelt over fire milliarder doser rundt om i verden.

USA afviser WHO-chefens opfordring om at give vaccinedoser til fattige lande i stedet for at give egne indbyggere et tredje skud.

I USA's øjne behøver det nemlig ikke at være et valg mellem enten at give de mest udsatte borgere et booster-stik eller at donere vaccinerne til lande, der ikke har nogen.

- Vi føler, at dette er en falsk præmis. Vi kan gøre begge dele, sagde talskvinde for Det Hvide Hus Jen Psaki på et pressemøde onsdag ifølge Reuters.

Hun påpegede i samme ombæring, at USA har doneret flere vacciner til andre lande end noget andet land.

Flere af de lande, der er langt med deres vaccinationsprogrammer, debatterer i øjeblikket, om de første vaccinestik skal suppleres med et booster-stik.

Nogle har allerede truffet beslutning om det. Det gælder blandt andet Israel, der vil tilbyde stikket til alle over 60 år.

Tyskland meddelte mandag, at landet fra september vil give ældre og sårbare borgere mulighed for et tredje stik.

Søndag skrev den britiske avis The Telegraph, at Storbritannien ligeledes vil tilbyde færdigvaccinerede personer over 50 år endnu et stik med en vaccine mod covid-19. Det skal efter planen ligeledes sættes i værk til september.

I Danmark har flere partier sagt, at det er en god idé med et tredje stik. Det gælder blandt andet De Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Fredag i sidste uge lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at overvejelserne om et tredje stik pågår.

- Det holder vi skarpt øje med, og i første omgang går overvejelserne på, om ældre og sårbare grupper, som især risikerer alvorlig sygdom som følge af coronavirus, skal revaccineres på et tidspunkt, hed det i et skriftligt svar fra Brostrøm.

Synes du, at kommunen er der for dig?