13. december 2019
Congolesisk sundhedspersonale er her ved at give ebolavaccine til en mand i Goma, der den seneste uge er blevet ramt af første ebolatilfælde.
Congolesisk sundhedspersonale er her ved at give ebolavaccine til en mand i Goma, der den seneste uge er blevet ramt af første ebolatilfælde.
Foto: Olivia Acland/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: WHO: DRCongos ebolaudbrud udgør en international krise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

WHO: DRCongos ebolaudbrud udgør en international krise

Over 1600 personer har mistet livet siden august som følge af stort ebolaudbrud i det afrikanske land DRCongo.

Verden - 17. juli 2019 kl. 20:30
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har onsdag besluttet at betegne et omfattende udbrud af virusset ebola i Den Demokratiske Republik Congo som en "folkesundhedsmæssig krisesituation af international betydning".

Det fremgår af en udtalelse fra WHO.

Tre gange tidligere har et ekspertråd i WHO ellers afvist at sætte et sådant mærkat på det dødelige udbrud.

Det Internationale Røde Kors Forbund byder tiltaget velkommen.

- Selv om det ikke ændrer virkeligheden for ofrene eller deres pårørende, så håber vi, at det kan være med til at få det internationale fokus på krisen, som den fortjener, siger forbundet i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

Over 1600 personer er døde af ebola i det afrikanske land siden august 2018.

Det er dermed det næstdødeligste ebolaudbrud i historien - kun overgået af et udbrud fra 2014 til 2016 i Vestafrika. Her døde mere end 11.000 personer.

Udmeldingen fra WHO, der hører under FN, kommer, efter at ebolavirusset den seneste uge har spredt sig til millionbyen Goma.

Goma ligger i det østlige DRCongo tæt på grænsen til Rwanda. Der er blandt andet en international lufthavn i byen. Goma ligger 350 kilometer fra det sted, hvor ebolaudbruddet i DRCongo blev registreret for cirka et år siden.

Ebola udløser diarre, opkast, feber og blødninger og smitter via kropsvæsker.

Det har været frygtet, at virusset ville nå til Goma. Byen har det seneste år taget forholdsregler for at forberede sig på situationen.

Der er blandt andet oprettet stationer, hvor man kan vaske hænder.

I de landlige egne er det sværere at inddæmme smitten. Lokale nærer mistro til sundhedspersonale, og militsers hærgen har gjort sundhedsvæsnets arbejde svært og medført, at antallet af nye smittetilfælde stiger.