15. oktober 2021
Lars von Trier fortryder filmen Dogville, hvis den har været inspiration for Anders Behring Breivik.
gallery icon

Se billedserie

Lars von Trier fortryder filmen Dogville, hvis den har været inspiration for Anders Behring Breivik.
Foto: Yves Herman /Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Von Trier fortryder Dogville efter Breivik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Von Trier fortryder Dogville efter Breivik
Lars von Trier fortryder filmen Dogville, hvis den har været inspiration for Anders Behring Breivik.
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 16:04
Verden - 30. juli 2011 kl. 03:20
Af Ritzau
Filminstruktøren Lars von Trier ville ifølge Politiken ønske, at han aldrig havde lavet filmen "Dogville", hvis det viser sig, at den norske massemorder Anders Behring Breivik ligefrem har ladet sig inspirere af dens dramatiske slutning til sin massakre på øen Utøya.
arrow Læs også: Von Trier: DF er grundlaget for Breivik

På Breiviks nu lukkede profil på Facebook figurerede Dogville som nummer tre på listen over den 32-årige nordmands yndlingsfilm, og selv kan Lars von Trier sagtens få øje på lighederne mellem blodbadet på Utøya og filmens slutning.

- Jeg har det vanvittig dårligt med at tænke på, at Dogville, som ellers i mine øjne er en af mine mest vellykkede film, skulle have været en slags drejebog for ham. Det er rædselsvækkende, siger Lars von Trier.

Dogville ender med, at den kvindelige hovedperson spillet af Nicole Kidman, som er blevet misbrugt af de smålige og skinhellige indbyggere i landsbyen Dogville, lader sin fars gangsterbande skyde dem alle ned.

- Min hensigt med 'Dogville' var fuldstændig modsat. Nemlig at undersøge, om man kan acceptere en hovedperson, som hævner sig på hele landsbyen. Og her tager jeg absolut afstand fra hævnen, siger von Trier.

- Det er en måde at nuancere hovedpersonen og vores følelser på og måske oven i købet afdække det, så det netop ikke bliver sort-hvidt.
Rejser du til udlandet i år?