16. oktober 2021
De høje metalhegn er igen sat op rundt om USA's kongres og tilstødende bygninger. The Capitol Hill, som området hedder, plejer normalt at være åbent for offentligheden. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

De høje metalhegn er igen sat op rundt om USA's kongres og tilstødende bygninger. The Capitol Hill, som området hedder, plejer normalt at være åbent for offentligheden. (Arkivfoto)
Foto: J. Scott Applewhite/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: USA's kongres er igen omgivet af høje hegn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

USA's kongres er igen omgivet af høje hegn

Amerikanske myndigheder advarer forud for en pro-Trump-demonstration lørdag om, at det kan udvikle sig voldeligt. En moddemonstration øger den risiko.

Verden - 17. september 2021 kl. 15:00
Af Ritzau

Myndigheder og ordensmagt er massivt til stede i USA's hovedstad, Washington D.C., i disse dage.

The Capitol Hill, hvor USA's kongres ligger, er igen omgivet af et højt hegn.

Det var den også den 6. januar, da rasende tilhængere af den afgående præsident, Donald Trump, stormede den amerikanske kongres.

Lørdag er der varslet en ny demonstration. Tilhængere af Trump vil vise deres utilfredshed med, at mange demonstranter fra stormen på Kongressen i januar siden er kommet under anklage.

De mener, at de anklagede bliver behandlet dårligt, og at de er blevet diskrimineret på grund af deres politiske holdninger.

- Vores hjerter er med dem, der bliver uretfærdigt sagsøgt i forbindelse med demonstrationerne den 6. januar mod valgsvindlen ved præsidentvalget, sagde Donald Trump selv i en besked torsdag.

På grund af demonstrationen er sikkerhedsniveauet blevet hævet betydeligt i og omkring hovedstaden.

Det fortæller en talsmand fra USA's myndighed for trafiksikkerhed, TSA, til Reuters.

- Rejsende vil opleve mere politi og større tilstedeværelse af ordensmagten samt en større bevågenhed i TSA's efterretningsdrevene og risikobaserede tilgang til transportsikkerhed.

Hundredvis af demonstranter ventes at deltage i demonstrationen "Justice for J6", retfærdighed for J6.

Navnet henviser til den 6. januar, hvor optøjerne fandt sted.

Demonstranterne ville stoppe udnævnelsen af Joe Biden som ny præsident. Han havde kort forinden vundet præsidentvalget.

Under stormen var politikere fra begge kamre formelt ved at godkende delstaternes valgresultater.

Fem mennesker døde under optøjerne.

Efterfølgende er mere end 600 mennesker blevet anklaget i sagen.

Ministeriet for indenlandsk sikkerhed, DHS, har advaret om risiko for voldelige optøjer i forbindelse med demonstrationen.

En embedsmand fortalte fredag Reuters, at ministeriet kommer med advarslen på baggrund af efterretninger, der stammer fra de sociale medier.

Det amerikanske medie CNN har fået fat i en besked, som DHS har delt med lokale og statslige myndigheder.

- Vi er opmærksomme på et lille antal trusler om vold, der har forbindelse til den planlagte demonstration, herunder i diskussioner online, hvor der opfordres til vold dagen før demonstrationen, skriver Afdelingen for Efterretninger og Analyse i DHS.

Der er ingen konkrete efterretninger om planlagte angreb. Ministeriet har dog advaret om, at mindre grupper med kort varsel kan bryde ud og blive voldelige.

Et stenkast fra "Justice for J6"-demonstrationen skal der afholdes en moddemonstration. Det vækker yderligere bekymring hos myndighederne.

- En moddemonstration er planlagt samme dag ved Freedom Plaza i Washington D.C., hvilket øger risikoen for vold mellem de to modstandere, der opfatter hinanden som ideologiske modstandere, står der i beskeden.

Onsdag bad politiafdelingen ved Kongressen om forstærkninger fra Nationalgarden, hvis det bliver nødvendigt.

Afdelingen blev hårdt ramt af stormen på Kongressen. En betjent døde som følge af skader, og fire andre betjente har efterfølgende begået selvmord.

Rejser du til udlandet i år?