2. august 2021
EU og USA har i snart to årtier været uenige om statsstøtte til henholdsvis Boeing og Airbus. Nu skal parterne være enige om, at indstille en "toldkrig" i fem år for at finde en permanent løsning på striden.
EU og USA har i snart to årtier været uenige om statsstøtte til henholdsvis Boeing og Airbus. Nu skal parterne være enige om, at indstille en "toldkrig" i fem år for at finde en permanent løsning på striden.
Foto: Christof Stache/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: USA og EU er nær fred i historisk strid om Airbus og Boeing

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

USA og EU er nær fred i historisk strid om Airbus og Boeing

I 17 år har parterne været uenige om statsstøtte til store flyvirksomheder, og nu vil de finde varig løsning.

Verden - 15. juni 2021 kl. 11:45
Af Ritzau

Der kommer et gennembrud i en historisk langvarig strid mellem USA og EU om verdens førende flyproducenter, Boeing og Airbus, i forbindelse med den amerikanske præsident Joe Bidens besøg i Bruxelles tirsdag.

Parterne skal være blevet enige om at forlænge deres "fredsaftale" i striden om statsstøtte til producenterne.

Der forventes en forlængelse på fem år ifølge kilder i EU-Kommissionen, og kommissionsformand Ursula von der Leyen siger før sit møde med Biden, at det ser lyst ud.

- Jeg er ret sikker på, at vi finder en aftale i Airbus-Boeing-sagen i dag i samtalerne med vores amerikanske venner, siger von der Leyen.

Striden om statsstøtte har stået på i 17 år. Det er ifølge kommissionsformanden den længste af sin slags i Verdenshandelsorganisationen (WTO).

- Det er i vores fælles interesse at finde en løsning, siger Ursula von der Leyen.

Joe Biden mødes med Ursula von der Leyen og EU-præsident Charles Michel.

Også den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, vil være til stede. Vestager får blandt andet ansvar for et handels- og teknologiråd, der etableres mellem USA og EU.

Desuden har Vestager ansvar for regulering af blandt andet it-giganter, som også er et emne, der vil blive drøftet på topmødet.

I forhold til striden om Boeing og Airbus er det planen, at USA og EU skal finde en varig løsning i løbet af de næste fem år.

Da Biden overtog præsidentposten i Washington, indgik han en aftale med EU om, at USA og EU ville suspendere straftold, som WTO tillader, indtil 11. juli.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?