17. september 2021
USA forventes at evakuere tusindvis af afghanere, som har arbejdet sammen med de amerikanske styrker. De afghanske tolke frygter hævnangreb fra Taliban. (Arkivfoto)
USA forventes at evakuere tusindvis af afghanere, som har arbejdet sammen med de amerikanske styrker. De afghanske tolke frygter hævnangreb fra Taliban. (Arkivfoto)
Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: USA evakuerer de første afghanske hjælpere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

USA evakuerer de første afghanske hjælpere

De første afghanske tolke, der har arbejdet sammen med amerikanske styrker, er sammen med deres familier landet i USA. De flygter fra Talibans hævnangreb.

Opdateret 30. juli 2021 kl. 15:02
Verden - 30. juli 2021 kl. 15:00
Af Ritzau

Et passagerfly, der fredag landede i den amerikanske delstat Virginia, havde 221 afghanere, herunder 57 børn og 15 babyer, med om bord.

Det er det første fly med afghanske tolke og andre, der har arbejdet sammen med de amerikanske styrker under den lange krig i Afghanistan, som er landet i USA.

Det skriver Washington Post, der er kommet i besiddelse af et internt regeringsdokument.

Afghanerne skal kortvarigt bo i Fort Lee i Virginia, indtil processen med at tildele dem opholdstilladelse i USA er afsluttet.

Det Hvide Hus har kaldt evakueringen af afghanerne for "Operation Allies Refuge".

Omkring 750 hjælpere er blevet sikkerhedsscreenet og forventes i løbet af de næste uger at blive fløjet til USA sammen med deres familiemedlemmer, som omfatter yderligere cirka 1750 mennesker. I alt 2500.

- Vi vil sikre os, at den rolle, de har spillet i løbet af de sidste mange år, bliver værdsat og anerkendt, siger talskvinden for Det Hvide Hus, Jen Psaki.

Omkring 20.000 afghanere, der arbejdede som tolke for amerikanerne, har ansøgt om at blive evakueret.

Efter tilbagetrækningen af de internationale styrker i Afghanistan har Taliban indledt en omfattende offensiv i landet og erobret en del distrikter.

Sohail Pardis havde arbejdet som tolk for amerikanerne i 16 måneder.

Under en køretur gennem en ørkenstrækning blev han stoppet ved et Taliban-checkpoint. Han blev ikke set levende igen.

Øjenvidner har fortalt observatører, at Taliban skød efter hans bil, hvorefter de slæbte ham ud og halshuggede ham.

Blot få dage inden hændelsen havde Pardis betroet sig til en ven og fortalt, at han modtog dødstrusler fra Taliban.

- De fortalte ham, at han var en spion, at han var vantro, og at de ville dræbe ham sammen med hans familie, siger hans ven og kollega Abdulhaq Ayoubi til CNN.

- Vi kan ikke længere trække vejret i dette land. Taliban viser ingen nåde.

Pardis efterlod sig en niårig datter, hvis fremtid nu er usikker. Hun bliver passet af broren Najibullah Sahak, som har forladt Kabul af frygt for sin sikkerhed.

Den militante bevægelse har ellers offentligt erklæret, at tolke, der har arbejdet samen med udenlandske styrker, ikke har noget at frygte.

På et pressemøde torsdag bekræftede USA's udenrigsminister, Antony Blinken, at evakuering af afghanere vil blive diskuteret under hans besøg i Kuwait.

Ifølge Washington Post leder USA nemlig stadig efter tredjelande, hvor evakuerede afghanere kan opholde sig, mens nogle af dem venter på, at deres sager bliver afsluttet.

Afghanske tolke, der har arbejdet sammen med danske styrker, skal dog ikke umiddelbart nære store forhåbninger om samme hjælp fra den danske regering.

Danmark holder sig til en tidligere indgået politisk aftale for lokalt ansatte i Irak og Afghanistan, den såkaldte tolkeaftale. I den er det ganske svært at blive evakueret til Danmark.

Ifølge udenrigsministeren har knap 30 personer søgt om hjælp via tolkeaftalen siden den 25. juli.

Et stort flertal i Folketinget er dog klar til at se på, om den aftale skal ændres, så det bliver lettere at blive evakueret.

Synes du, at kommunen er der for dig?