18. juni 2021
Folk havde tirsdag forsamlet sig og gjort klar til at gå gennem den amerikanske by Atlantas gader, i kølvandet på at Derek Chauvin blev fundet skyldig i drab på George Floyd.
gallery icon

Se billedserie

Folk havde tirsdag forsamlet sig og gjort klar til at gå gennem den amerikanske by Atlantas gader, i kølvandet på at Derek Chauvin blev fundet skyldig i drab på George Floyd.
Foto: Ben Gray/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: USA ånder lettet op efter dom i Floyd-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

USA ånder lettet op efter dom i Floyd-sag

Den tidligere betjent Derek Chauvin er kendt skyldig i at have dræbt George Floyd, da han sidste år pressede sit knæ mod hans hals. USA håber på forandring nu.

Verden - 21. april 2021 kl. 12:00
Af Ritzau

- Jeg kan ikke trække vejret.

Det var ordene, som en døende George Floyd sagde, mens den nu tidligere betjent Derek Chauvin i over ni minutter pressede sit knæ mod Floyds hals under en anholdelse sidste år.

arrow Læs også: Politireform i USA er udfordret trods dom i George Floyd-sag

Tirsdag lokal tid kunne store dele af USA ånde lettet op, da Chauvin blev kendt skyldig i at have dræbt den sorte amerikaner.

I næsten et år har en social bevægelse mod raceulighed, der tog Floyds sidste ord til sig som et slogan, i høj grad præget dagsordenen.

Nu håber mange på, at skyldkendelsen kan vise en vej ud af de politiske og racemæssige spændinger, som USA har kæmpet med længe.

- Dette kan være et gigantisk skridt fremad i jagten på retfærdighed i USA, sagde præsident Joe Biden i en tale fra Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Uden for Hennepin County Government Center blev nervøsitet erstattet af glæde og lettelse, da dommeren tirsdag læste nævningenes afgørelse højt.

Hundredvis af mennesker brød ud i jubel, da den tidligere politibetjent blev kendt skyldig i alle anklagepunkter i sagen.

Under det mest alvorlige punkt risikerer Chauvin op til 40 års fængsel, når strafudmålingen vil finde sted om cirka to måneder.

- Det er ikke Chauvin, der er stillet for retten. Det er USA, der står for retten, sagde en tårevædet Marcia Howard, som var en af de frivillige, der førte tilsyn med folkemængden uden for retsbygningen, til Reuters.

Derek Chauvin blev hurtigt ført væk i håndjern, da dommen var blevet læst op. Kort forinden havde han stået i gråt jakkesæt og blåt slips med et lyseblåt mundbind på og nikket, da dommeren fortalte ham, at han ikke længere var løsladt mod kaution.

Det ventes, at den 45-årige tidligere betjent vil appellere sin dom for drabet på George Floyd.

Men hans chancer for at få dommen omstødt vurderes til at være ganske små. Det vurderer flere jurister ifølge Reuters.

Imens venter et stort politisk arbejde, lyder det fra blandt andre Senatets flertalsleder, demokraten Chuck Schumer.

- USA er for evigt blevet forandret af videoen af Derek Chauvin, der dræber George Floyd. En dom betyder dog ikke, at det vedvarende problem med misbrug af politiets beføjelser er blevet løst, sagde han.

Fra Det Hvide Hus opfordrede Biden Senatet til at godkende en særlig lovpakke opkaldt efter Floyd.

Den har til formål at sikre, at politifolk bliver stillet til ansvar i den type sager og ikke blot flytter fra afdeling til afdeling, hvis de udviser problematisk adfærd.

- Vi må ikke forlade dette øjeblik eller kigge væk og blot tænke, at vores arbejde er gjort, sagde Biden.

Det tog sagens 12 nævninge godt ti timer at blive enige om en afgørelse.

Retssagen mod Chauvin har kørt de seneste tre uger. Den er blevet kaldt en principiel sag om politivold og systemisk racisme. Og det har været med til at give sagen en enorm bevågenhed.

Dommen bliver ifølge Reuters i flere kredse set som en milepæl i USA's racehistorie, hvor betjente ofte er blevet frikendt i sager om vold mod sorte amerikanere.

Chauvin har under hele retssagen nægtet sig skyldig.

arrow 15-årig sort teenagepige dræbt af politi i Ohio
21. april 2021 kl. 08:34 Opdateret: kl. 08:36
arrow Juraeksperter: Hvid betjent får svært ved at omstøde drabsdom
21. april 2021 kl. 05:34 Opdateret: kl. 05:36
arrow Biden: Dom kan være skridt mod opgør med systemisk racisme
21. april 2021 kl. 01:57 Opdateret: kl. 01:58
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?