22. september 2021
Talrige afghanske kvinder og piger er blevet dræbt i det første halvår af 2021. I maj blev en pigeskole angrebet, og 85 mennesker mistede livet. (Arkivfoto)
Talrige afghanske kvinder og piger er blevet dræbt i det første halvår af 2021. I maj blev en pigeskole angrebet, og 85 mennesker mistede livet. (Arkivfoto)
Foto: Rahmat Gul/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Taliban-offensiv koster rekordmange liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Taliban-offensiv koster rekordmange liv

Masser af civile afghanere er blevet dræbt siden maj, da tilbagetrækningen af internationale styrker begyndte. FN advarer mod katastrofale konsekvenser.

Opdateret 26. juli 2021 kl. 16:20
Verden - 26. juli 2021 kl. 16:00
Af Ritzau

Den 1. maj indledte internationale styrker deres tilbagetrækning fra Afghanistan. Siden er et rekordhøjt antal civile afghanere blevet dræbt eller såret efter intense kampe.

Det var efter tilbagetrækningen, at den militante bevægelse Taliban iværksatte en større offensiv.

De mange civile tab skyldes hovedsagelig kampe i landdistrikterne.

Hvis konflikten spreder sig til tætbefolkede byer, bliver konsekvenserne katastrofale. Det står der i FN's nyeste rapport, beretter Reuters.

På nuværende tidspunkt er der ikke udsigt til, at kampene stopper.

FN-rapporten er den første landsdækkende beretning om kampenes indvirkning på civile.

Rapporten viser, at Taliban er ansvarlig for godt halvdelen af dødsfaldene og skaderne. Især tallene fra de to seneste måneder er bekymrende.

783 er blevet dræbt, og 1609 såret i maj og juni. Lige så mange som i de første fire måneder af året. Det er også det højeste tal for maj og juni, siden FN i 2009 begyndte at opgøre antallet af dræbte og sårede i Afghanistan.

- Jeg opfordrer Taliban og de afghanske ledere til at få bremset konfliktens dystre og skræmmende udvikling og dens katastrofale betydning for de civile, siger Deborah Lyons ifølge avisen The Guardian.

Hun er chef for FN's hjælpeindsats i Afghanistan.

- Rapporten er en klar advarsel om, at et hidtil uset antal civile afghanere vil blive dræbt eller lemlæstet, hvis ikke volden stoppes.

For første gang, siden FN begyndte at registrere antallet af dræbte og sårede, kan ingen civile tab tilskrives internationale styrker.

Især kvinder og piger er blevet særligt hårdt ramt af volden. Den mest blodige hændelse fandt sted, da en pigeskole i Kabul blev angrebet i maj. 85 blev dræbt og 200 såret, hvoraf størstedelen var skolepiger.

En årsag til stigningen af dræbte skal ifølge rapporten også findes i placeringen af miner. Et ud af tre dødsfald skyldes miner. Nye kampe har ført til, at miner er blevet placeret enten af Taliban eller afghanske styrker.

De afghanske luftangreb har også kostet menneskeliv. I årets første seks måneder har afghanske styrker udført 4250 luftangreb. Tre gange så mange som i de første seks måneder af 2020.

I rapporten rejser FN også bekymring over ødelæggelse og plyndring af civile hjem, skoler, klinikker, butikker og broer. De fleste hændelser med forsætlig ødelæggelse af civil ejendom udføres af Taliban-krigere. Det sker, når de har taget kontrol over et område.

Den pakistanske hær sagde mandag, at 46 afghanske soldater har søgt tilflugt i landet. De har mistet kontrollen over dele af grænsen efter angreb fra Taliban, skriver nyhedsbureauet AFP.

Hundredvis af afghanske soldater og embedsmænd er flygtet til nabolandene Tadsjikistan, Iran og Pakistan i de seneste uger efter Taliban-angreb i grænseområder.

Igennem måneder har repræsentanter fra den afghanske regering og Taliban mødtes i Qatars hovedstad for at forhandle fred. Men der har ikke været tegn på nævneværdige fremskridt.

Taliban har kontrol over omkring halvdelen af Afghanistans 400 distrikter.

Synes du, at kommunen er der for dig?