16. oktober 2021
Der gemmer sig ædelsten i de grøndlandske klipper.
Der gemmer sig ædelsten i de grøndlandske klipper.
Foto: nyhedsbureauet.tv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: TV: Grønland vil eksportere rubiner og safirer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV: Grønland vil eksportere rubiner og safirer

Et grønlandsk rubineventyr er under opsejling. De røde konfliktfri ædelsten fra Grønland, kan som eneste reelle alternativ til såkaldte blodsten fra konfliktramte områder blive særdeles populære på verdensmarkedet, og skabe vækst og arbejdspladser i Grønland.

Opdateret 07. august 2013 kl. 11:06
Verden - 06. august 2013 kl. 13:36

De er klare, smukke og rigtig mange penge værd, og så kommer de fra grønlandsk klippejord. Rubiner og safirer er blandt de naturressourcer, der er på vej til at blive endnu en eksportsucces for Grønland.

I videoen kan man se billeder fra bl.a. Aappaluttoq på den grønlandske vestkyst, hvor der er fundet safirer og rubiner, og flere steder er udvindingen på vej til at udvikle sig til decideret minderift, som på sigt kan blive en værdifuld stor eksportvare for Grønland.

- Den forekomst vi kigger på nu er sat til 9 års levetid, men der er andre forekomster i området som måske kan blive til nye miner i fremtiden. Udover den vi kigger på, det forklarer Tuperna Rix, arktisk geolog i True North Gems, der er et af de mineselskaber, der arbejder med udvinding af ædelsten i Grønland.

Alternativ til blodsten

Mange af verdens rubinforekomster ligger i konfliktfyldte områder som Afghanistan, Burma og lande i Afrika, og sten derfra betegnes som konfliktsten, fordi de ofte er udvundet under uetiske forhold. De grønlandske rubiner bliver imidlertid udvundet under etiske og miljømæssige forsvarlige forhold, og kan ifølge Tuperna Rix blive et godt alternativ til den internationale smykkeindustrien

- Markedet er selvfølgelig indenfor smykkeproducenterne. Specielt det nordamerikanske marked, men også østen og mellemøsten har stor interesse for bl.a. grønlandske rubiner. Og vi forventer, at stenene har en god chance ude på verdensmarkedet. Forekomsten i Aappaluttoq projektet har vist, at rubinerne har en høj kvalitet. Og dermed mener vi , at vi kan konkurrere med andre.

Professor i geologi ved Københavns Universitet Minik Rosing deler optimismen omkring mulighederne for grønlandske ædelsten på smykkemarkedet.

- Jeg tror der vil være et marked for grønlandske rubiner som man har den fordel, at grønland er en velordnet og konflikt frit område. Man kan drage en parallel til Canada, hvor man har markedsført konfliktfri diamanter og derfor er kommet særdeles godt ind på diamantmarkedet og jeg vil da absolut mene, at grønland har samme

Potentiale for grønlandske jobs

I rubinminen ved Aappaluttoq er man i gang med testudvinding, men man forventer, at den egentlige minedrift påbegyndes i meget nær fremtid, og det giver et direkte afkast i form af grønlandske jobs.

- Potentialet i minen på den korte bane det er, at minen kan beskæftige op til 80 medarbejdere. Både i minen og på processeringsanlægget i Nuuk, siger Tuperna Rix.

Se videoen
Rejser du til udlandet i år?