4. juni 2020
Viceoveranklager Eva-Maria Persson oplyste mandag på et pressemøde, at voldtægtssagen fra 2010 mod Julian Assange genoptages.
Viceoveranklager Eva-Maria Persson oplyste mandag på et pressemøde, at voldtægtssagen fra 2010 mod Julian Assange genoptages.
Foto: TT News Agency/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sverige genoptager voldtægtssag mod Julian Assange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sverige genoptager voldtægtssag mod Julian Assange

Sverige siger, at britiske myndigheder må beslutte, om Julian Assange skal udleveres til Sverige eller USA.

Verden - 13. maj 2019 kl. 11:12
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sverige har besluttet at genoptage en voldtægtssag mod den australske journalist og WikiLeaks-stifter Julian Assange.

Det oplyser den svenske anklagemyndighed på et pressemøde mandag.

Sverige ønsker samtidig at få udleveret 47-årige Assange.

arrow Læs også: FAKTA: Julian Assange grundlagde WikiLeaks i 2006

Assange blev i august 2010 sigtet for voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder. Han blev efterfølgende anholdt i London, og det blev ved en domstol og senere i højesteret afgjort, at han skulle udleveres til Sverige.

Inden det skete, søgte Assange dog tilflugt på Ecuadors ambassade i London i 2012. Det førte til, at Sverige henlagde sagen i 2017.

Men nu er efterforskningen altså åbnet igen. Det oplyser vicestatsadvokat Eva-Marie Persson mandag formiddag på et pressemøde.

Hun oplyser, at årsagen, til at sagen i første omgang blev droppet, ikke havde noget med beviserne at gøre. Det handlede om omstændighederne.

De svenske anklager om seksuelle overgreb faldt tilbage i 2015 for den svenske forældelsesfrist. Anklagepunktet, som drejer sig om voldtægt, gælder dog fortsat frem til august 2020.

Og det glæder advokaten for det ene af de påståede ofre, at sagen nu er blevet åbnet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Advokaten, Elisabeth Massi Fritz, bemærker i øvrigt, at sagen helst skal afvikles hurtigt i forhold til forældelsesfristen i august næste år.

- Hun (vicestatsadvokaten, red.) skal handle hurtigt for at sikre, at der er tid til at nå frem til en potentiel tiltale i sagen, siger hun til Reuters.

WikiLeaks' chefredaktør, Kristinn Hrafnsson, siger i en udtalelse mandag, at den genåbnede sag giver Assange "en chance for at rense sit navn".

WikiLeaks mener desuden, at den svenske anklagemyndighed har åbnet sagen igen på grund af "stort politisk pres".

Sverige er ikke det eneste land, der ønsker at få Assange udleveret.

Også USA ønsker at få fat i WikiLeaks-stifteren.

Han er i USA tiltalt for sammensværgelse ved at hjælpe soldaten Chelsea Manning, dengang Bradley Manning, med på ulovlig vis at få adgang til fortrolige dokumenter fra regeringscomputere i marts 2010.

Eva-Maria Persson siger, at det er op til de britiske myndigheder at afgøre, om Assange skal udleveres til Sverige eller USA.

- Hvis der opstår en konflikt mellem den europæiske arrestordre og USA's krav om udlevering, er det op til de britiske myndigheder at prioritere, siger Eva-Marie Persson ifølge nyhedsbureauet AP.

Sagen om Assanges udlevering til USA begyndte i London den 2. maj.

arrow OVERBLIK: Assange møder anklager fra både Sverige og USA
13. maj 2019 kl. 11:47 Opdateret: kl. 11:48
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?