6. august 2021
Statsminister Stefan Löfven på en pressekonference efter tillidsafstemningen. Her meddelte han, at han nu er i tænkeboks i syv dage.
gallery icon

Se billedserie

Statsminister Stefan Löfven på en pressekonference efter tillidsafstemningen. Her meddelte han, at han nu er i tænkeboks i syv dage.
Foto: Anders Wiklund/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Svensk politik er sat på pause

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Svensk politik er sat på pause

Mistillidsvotum fælder Stefan Löfvens regering. Men det er ikke givet, at han mister posten som statsminister. Han har en uge til at finde en løsning.

Verden - 21. juni 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Et flertal i Riksdagen i Sveriges hovedstad, Stockholm, har vedtaget en mistillidsdagsorden mod den socialdemokratiske regering, der ledes af statsminister Stefan Löfven.

Teksten, der udtrykker mistillid til Löfven, blev præsenteret i torsdags af det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD). Det så sit snit til at vælte Löfven, fordi hans støtteparti på den yderste venstrefløj, Vänsterpartiet, så rødt.

181 af Riksdagens 349 medlemmer stemte mod Löfven. Der var politikere fra såvel det yderste højre som det yderste venstre blandt de 181.

De to borgerlige partier, Moderaterna og Kristdemokraterna, stemte også for mistillid.

Det er første gang i svensk historie, at en regering er væltet ved en tillidsafstemning.

Det er sket efter et helt usædvanligt sammenfald i forsamlingen, og det konstaterede Löfven også på en pressekonference efter afstemningen mandag i Riksdagen.

- Det er et meget midlertidigt flertal, der kun har stemt regeringen ud, og som ikke har fremlagt et alternativ, sagde han.

Læs her, hvad der er op og ned i krisen, og hvad der skal ske nu.

* Hvad var årsagen til krisen?

Stefan Löfven leder en mindretalsregering bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

Regeringen har tre støttepartier: Vänsterpartiet, Liberalerna og Centerpartiet.

Han har indgået en aftale, der kaldes januaraftalen, med Liberalerna og Centerpartiet. Her står, at fastsættelse af huslejen i nybyggede lejeboliger skal fastsættes af markedet.

Det er Vänsterpartiet imod. Det vil bevare den hidtidige praksis, hvor en organisation forhandler husleje på vegne af lejerne.

Tirsdag i sidste uge krævede Vänsterpartiet, at Löfven-regeringen inden 48 timer droppede forslaget om fri fastsættelse af husleje i nye udlejningsboliger.

SD fremsatte forslaget om at vise regeringen mistillid. Mandag blev regeringen fældet.

* Bliver der valg nu?

Löfven har syv dage til at finde ud af, hvad han vil. Han kan eksempelvis udskrive nyvalg.

Men det vil han ifølge svenske medier undgå. Der er valg i Sverige hvert fjerde år, næste gang i september 2022.

Selv hvis der udskrives valg midt i en valgperiode, bliver de fireårige valg bevaret. Kommer der valg nu, er der valg igen i 2022.

* Bliver Löfven så bare siddende?

Måske. Ifølge SVT, svensk tv, der har gennemgået mulighederne, kan han efter en uge bede Riksdagens formand, Andreas Norlén, om at sondere det politiske terræn.

Norlén kan prøve at finde en anden statsministerkandidat. Imens fortsætter Löfvens regering som en midlertidig regering.

* Hvor lang tid varer det?

Det ved ingen. Der er ikke nogen tidsfrist, påpeger SVT. Men Andreas Norlén kan højest bringe fire statsministerkandidater frem i Riksdagen. Nedstemmes de alle fire, bliver der automatisk nyvalg.

* Kan en af de fire være Löfven?

Ja, det kan det godt. Han kan godt gå af og så blive udnævnt til ny premierminister igen, hvis han ikke har et flertal imod sig. Mandag sagde Nooshi Dadgostar, leder af Vänsterpartiet, der fældede Löfven, at partiet ønsker Löfven i spidsen for en ny regering, der skrotter planen om fri huslejesætning.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?