20. juni 2021
En overvældende konservativ sejr i Hartlepool ved et suppleringsvalg styrker premierminister Boris Johnson i parlamentet. Det er samtidig blevet understreget, at den nye Labour-leder, Keir Starmer (foto), er kommet dårligt fra start.
En overvældende konservativ sejr i Hartlepool ved et suppleringsvalg styrker premierminister Boris Johnson i parlamentet. Det er samtidig blevet understreget, at den nye Labour-leder, Keir Starmer (foto), er kommet dårligt fra start.
Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor sejr ved suppleringsvalg styrker Boris Johnson

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor sejr ved suppleringsvalg styrker Boris Johnson

Det britiske regeringsparti har overraskende fået en stærk position i et traditionelt Labour-område.

Verden - 07. maj 2021 kl. 09:04
Af Ritzau

Den britiske premierminister, Boris Johnsons, konservative parti har vundet en overraskende klar sejr i den nordlige engelske by Hartlepool. Det viser stemmeoptællinger efter torsdagens regionale valg i Storbritannien.

Dermed får den britiske regeringschef en stærk position i et område, som traditionelt har været domineret af oppositionspartiet Labour.

Den konservative Jill Mortimer slog klart Labours kandidat med 15.529 stemmer mod 8589. Det ville tidligere have været utænkeligt under en konservativ leder, som ellers er udsat for hård kritik for blandt andet sin håndtering af pandemien.

Den overvældende sejr i den tidligere industriby styrker de konservative i parlamentet. Den har samtidig understreget, at den nye leder af Labour, Keir Starmer, er kommet dårligt fra start efter at have lovet at genskabe dynamikken omkring sit parti.

- Det kan ikke skjules, at det er et rystende stort nederlag for Labour, absolut rystende, siger Steve Reed, som er med i inderkredsen omkring Starmer.

- Det viser os, at vi ikke har gennemført forandringer i partiet hurtigt nok. Vi må nu handle hurtigere, tilføjer han.

I Det Konservative Parti betegnes dagen som historisk. Uafhængige iagttagere kalder udfaldet af suppleringsvalget for den største vælgervandring ved et sådant valg i efterkrigstiden.

- Det er virkelig et spektakulært skifte i en kreds, som Labour skulle have kæmpet for og have vundet, siger Michael Thrasher, professor i politik, til Sky News.

Resultaterne fra det britiske regionalvalg ventes at blive offentliggjort løbende fredag og hen over weekenden. Resultatet for Skotland ventes først lørdag aften.

Der hersker stor spænding om, hvorvidt Skotlands Nationalparti, SNP, går markant frem. Hvis det sker, vil det styrke løsrivelsesbevægelsen.

SNP og dets leder, Nicola Sturgeon, gik til valg på, at partiet vil have en ny folkeafstemning om skotsk uafhængighed i 2023.

- Jeg siger rent ud, at hvis Boris Johnson ønsker at stoppe det, så må han gå rettens vej, siger hun.

Skotterne holdt i 2014 en folkeafstemning om selvstændighed fra Storbritannien. Her sagde 55 procent ja til at forblive i den britiske union.

Dengang var antagelsen, at Storbritannien fortsat ville være en del af EU. Men det holdt kun kort, for en britisk folkeafstemning i 2016 endte med et ja til at forlade EU. Derfor kræver SNP en ny afstemning, hvilket Boris Johnson gentagne gange har afvist.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?