28. september 2020
Ved et parlamentsvalg i Sri Lanka onsdag synes Rajapaksa-familiens politiske magt at være blevet styrket.
Ved et parlamentsvalg i Sri Lanka onsdag synes Rajapaksa-familiens politiske magt at være blevet styrket.
Foto: Dinuka Liyanawatte/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sri Lankas Rajapaksa-familie synes styrket efter valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sri Lankas Rajapaksa-familie synes styrket efter valg

Over 70 procent af de 16,23 millioner stemmeberettigede menes at have været ved valgurnerne.

Verden - 05. august 2020 kl. 18:50
Af Ritzau

Ved et parlamentsvalg i Sri Lanka onsdag synes Rajapaksa-familiens politiske magt at være blevet styrket trods coronapandemien.

Over 70 procent af de 16,23 millioner stemmeberettigede menes at have været ved valgurnerne. Det siger lederen af valgkommissionen, Mahinda Deshapri.

Valget, som blev udsat to gange på grund af pandemien, blev afsluttet klokken 17 onsdag (13.30 dansk tid).

Præsident Gotabaya Rajapaksa og hans ældre bror Mahinda, som er fungerende premierminister, har kæmpet for at sikre sig et to tredjedels-flertal i parlamentet, så de kan gennemføre forfatningsændringer.

Det sker, efter at den forrige regering ændrede forfatningen for at få reduceret præsidentens beføjelser. Oppositionen, ledet af Sajith Premadasa, har advaret kraftigt imod at give mere magt til præsident Rajapaksa og siger, at det vil gøre Sri Lanka til et diktatur.

Analytikere og iagttagere venter, at de to brødre uden problemer vil sikre sig det nødvendige flertal i parlamentet, som har 225 medlemmer. De endelige resultater ventes først at foreligge sent fredag.

- Jeg har brug for stemmer til at gennemføre mit økonomiske program, siger Rajapaksa, der vandt præsidentvalget i Sri Lanka i november.

Hvis hans parti vinder, håber præsidenten at kunne indsætte sin bror som ny fast premierminister og dermed stramme familiens greb om de 21 millioner indbyggere, der bor i Sri Lanka. Valget blev afviklet under strenge restriktioner.

Vælgerne skulle holde en meters afstand mellem sig, bære mundbind og vaske hænderne, hver gang de rørte ved noget. Mundbind måtte kun fjernes, når vælgerens identitet skulle verificeres.

Natten til onsdag dansk tid har Sri Lanka registreret 2834 smittetilfælde med coronavirus og 11 dødsfald, hvilket er markant færre sammenlignet med andre sydasiatiske lande.

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?