16. maj 2021
Hvis præsident Gotabaya Rajapaksas parti vinder, håber præsidenten (t.h.) at kunne indsætte sin bror, tidligere præsident Mahinda Rajapaksa (t.v.), som premierminister og dermed stramme familiens greb om Sri Lankas 21 millioner indbyggere. (Arkivfoto)
Hvis præsident Gotabaya Rajapaksas parti vinder, håber præsidenten (t.h.) at kunne indsætte sin bror, tidligere præsident Mahinda Rajapaksa (t.v.), som premierminister og dermed stramme familiens greb om Sri Lankas 21 millioner indbyggere. (Arkivfoto)
Foto: Dinuka Liyanawatte/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sri Lanka holder parlamentsvalg efter kontrol over coronavirus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sri Lanka holder parlamentsvalg efter kontrol over coronavirus

Sri Lankas præsident håber på at kunne indsætte sin bror som premierminister efter parlamentsvalg onsdag.

Verden - 05. august 2020 kl. 06:30
Af Ritzau

Efter flere udskydelser går srilankanerne til stemmeurnerne onsdag for at vælge et nyt parlament.

Inden afstemningen er gået i gang, står præsident Gotabaya Rajapaksas parti som favorit til at vinde.

Valget er to gange blevet udsat i år på grund af den igangværende coronapandemi, men regeringen og valgmyndighederne har nu sagt, at landet har kontrol nok over virusset til at afholde valg.

arrow Læs også: Se video: Sådan virker mundbind

Valget er vigtigt for præsident Rajapaksa, der skal bruge et flertal på to tredjedele til sit parti, da det vil give ham forfatningsmæssige beføjelser til at ændre og udvide præsidentembedets magt.

- Jeg har brug for stemmer til at gennemføre mit økonomiske program, siger Rajapaksa, der vandt præsidentvalget i Sri Lanka i november.

Hvis hans parti vinder, håber præsidenten at kunne indsætte sin bror, tidligere præsident Mahinda Rajapaksa, som premierminister og dermed stramme familiens greb om de 21 millioner indbyggere, der bor i Sri Lanka.

Afstemningen finder sted under strenge restriktioner.

Vælgerne skal holde en meters afstand mellem sig, bære mundbind og vaske hænderne, hver gang de rører ved noget.

Mundbind må kun fjernes, når vælgerens identitet skal verificeres.

Embedsmænd opfordrer også vælgerne til at medbringe deres egne kuglepenne.

- Der er ingen risiko for, at du vil blive smittet med coronavirus i valglokalerne, siger valgkommissionsformand Mahinda Deshapriya.

Natten til onsdag dansk tid har Sri Lanka registreret 2834 smittetilfælde med coronavirus og 11 dødsfald, hvilket er markant mindre sammenlignet med andre sydasiatiske lande.

Oppositionen, ledet af Sajith Premadasa, advarer kraftigt imod at give mere magt til præsident Rajapaksa og siger, at det vil gøre Sri Lanka til et diktatur.

Resultatet af parlamentsvalget forventes at blive offentliggjort torsdag.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?