19. september 2020
Aktivister med skotske flag og EU-flag foran domstolen i Edinburgh, som onsdag erklærede suspenderingen af det britiske parlament i fem uger for ulovlig.
Aktivister med skotske flag og EU-flag foran domstolen i Edinburgh, som onsdag erklærede suspenderingen af det britiske parlament i fem uger for ulovlig.
Foto: Andy Buchanan/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skotsk domstol: Hjemsendelse af britisk parlament er ulovlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skotsk domstol: Hjemsendelse af britisk parlament er ulovlig

Skotlands Nationalparti vil have parlamentet indkaldt. Johnson i fare for anklage om at lyve for dronningen.

Verden - 11. september 2019 kl. 12:16
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Premierminister Boris Johnsons beslutning om at suspendere det britiske parlament i fem uger er ulovlig.

Sådan lyder en kendelse fra den øverste domstol i Skotland.

Men domstolen har ikke krævet beslutningen om at hjemsende de britiske lovgivere ophævet. Derimod beder man den britiske højesteret om at tage den endelige beslutning.

Hvis den går imod Johnson, kan det få meget alvorlige konsekvenser for ham. For han kan blive anklaget for at have givet dronning Elizabeth urigtige oplysninger, da hun godkendte at sende lovgiverne hjem.

Sker det, må Johnson formentlig træde tilbage, rapporterer BBC.

Politikerne blev sendt hjem mandag. De skal først komme tilbage 14. oktober. Hvis intet andet aftales, træder briterne ud af EU 31. oktober.

Johnson gentog onsdag, at han vil fortsætte med at insistere på, at den såkaldte bagstopper fjernes fra en aftale med EU.

- Bagstopperen vil blive fjernet, håber jeg virkelig meget. Jeg insisterer, da det er den eneste måde, hvorpå en aftale er mulig, siger premierministeren i en video på Facebook.

- Det afgørende, som man skal forstå, er, at vi ikke vil acceptere en bagstopper, som kun gælder Nordirland. Det virker ikke for Storbritannien, siger han og understreger, at han er sikker på, at det er muligt at finde en løsning.

Han gentager også sit løfte om, at Storbritannien vil forlade EU med eller uden en aftale 31. oktober.

Jonna Cherry fra Det Skotske Nationalparti siger til tv-stationen Sky, at hun ønsker det britiske parlament genindkaldt.

- Du kan ikke bryde loven ustraffet, Boris Johnson. Retsstaten vil blive håndhævet af Skotlands domstole. Det samme håber jeg, at højesteret i Storbritannien gør, siger hun.

Labours brexit-ordfører Keir Starmer, mener, at ingen ved deres fulde fem har troet på Johnsons forklaring om, hvorfor parlamentets medlemmer er sendt hjem.

- Jeg vil indtrængende opfordre premierministeren til øjeblikkelig at indkalde parlamentet for at debattere denne beslutning, og hvad der skal ske herefter, skriver han på Twitter.

Johnsons kontor oplyser, at han vil appellere den skotske domstols afgørelse til højesteret. Regeringens appel vil blive påbegyndt tirsdag i næste uge.

arrow Læs også: Merkel tror stadig på en rolig britisk udtræden af EU
arrow Vestager beholder EU-job og får flere nye
10. september 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 17:14
arrow Dansk erhvervsliv ønsker digitalt indre marked af Vestager
10. september 2019 kl. 19:42 Opdateret: kl. 19:44
arrow Kilde: Fransk EU-kommissær afhørt af politiet
10. september 2019 kl. 17:03 Opdateret: kl. 17:04
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?