16. oktober 2021
Flygtningene medbringer typisk store dele af deres bohave for at bringe det i sikkerhed. Derfor slæber de i næsten 40 graders varme alt, hvad de kan transportere. Foto. Yilmaz Polat
gallery icon

Se billedserie

Flygtningene medbringer typisk store dele af deres bohave for at bringe det i sikkerhed. Derfor slæber de i næsten 40 graders varme alt, hvad de kan transportere. Foto. Yilmaz Polat
Foto: Yilmaz Polat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Selvstændighed endte i borgerkrig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvstændighed endte i borgerkrig
Verden - 15. marts 2017 kl. 11:54
Af Henrik Fisker

Wari Mark husker tydeligt den dag i juli 2011, da hans land blev frit efter mange års bitter kamp. Efter en årelang kamp mod det arabiske og muslimske styre i Sudan stemte det overvejende sorte og kristne Sydsudan med knap 99 procent ja ved en folkeafstemning til at blive verdens nyeste selvstændige stat.

arrow Læs også: Mødet på smertegrænsen

- Det var en stor festdag for alle, fordi vi havde vundet kampen mod undertrykkerne. Nu skulle vi leve frit, og optimismen var stor - ikke mindst på grund af de rige oliekilder i landet, siger Wari Mark.

To et halvt år senere sluttede frihedsrusen. En væbnet konflikt mellem de to største stammer i landet - dinkaerne, som præsident Salva Kiir tilhører, og nuerne, som var repræsenteret ved vicepræsident Riek Machar - brød ud i lys lue. Mens præsidenten blev anklaget for kun at tilgodese sin egen stammes interesser, blev vicepræsidenten af sin chef beskyldt for at opildne rebeller til oprør. Riek Machar har nu taget flugten til udlandet.

- Striden står ikke mindst mellem jordbrugere og pastoralister, der driver deres kvæg og geder fra sted til sted. Det er en gammel konflikt mellem stammefolk, som ikke blev bilagt, inden vi vandt selvstændigheden, siger Wari Mark.

Han beretter om, hvordan regeringshæren nu bliver sat ind i de oprørske distrikter for at sikre, at de ikke falder i modpartens hænder. Ofte ses soldater hærge i landsbyerne, hvor det går ud over uskyldige i form af drab, voldtægter og bortførelser. For nylig erklærede FN, at dele af Sydsudan nu er truet af hungersnød som følge af krig og tørke.

- Det er denne virkelighed, som folk flygter fra i store strømme. Men ud over den manglende sikkerhed oplever mange også, at fællesskabet i landsbyerne smuldrer. Skoler og sundhedsklinikker lukker, og det er ikke muligt at skaffe noget at leve af, når krigen raser, og naboerne allerede er flygtet. Så ender man også selv med at tage af sted, siger Wari Mark, der har en universitetsuddannelse i offentlig administration, men aldrig har fået et job.

I september 2016 tog han selv flugten over grænsen til Uganda - fem år efter, at han jublede over Sydsudans selvstændighed. I dag er han ansat som tolk for Folkekirkens Nødhjælp i den store flygtningelejr i Bidibidi.

arrow Alle flygtninge er velkomne her
15. marts 2017 kl. 11:56 Opdateret: kl. 15:41
arrow Naboer vil også hjælpes
15. marts 2017 kl. 11:55 Opdateret: kl. 15:41
arrow Mareridtet kommer igen og igen
15. marts 2017 kl. 11:53 Opdateret: kl. 15:41
Rejser du til udlandet i år?