25. september 2021
Lederen af militærstyret i Myanmar, general Min Aung Hlaing, har flere gange siden kuppet i februar lovet, at der vil kommet et nyt valg i landet. (Arkivfoto)
Lederen af militærstyret i Myanmar, general Min Aung Hlaing, har flere gange siden kuppet i februar lovet, at der vil kommet et nyt valg i landet. (Arkivfoto)
Foto: Pool/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Militærleder i Myanmar bliver premierminister og lover valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Militærleder i Myanmar bliver premierminister og lover valg

Myanmars styre lover at udskrive valg senest om to år. Civil skyggeminister og iagttager tvivler på løftet.

Verden - 01. august 2021 kl. 05:49
Af Ritzau

Lederen af militærstyret i Myanmar, general Min Aung Hlaing, lover søndag, at der vil blive afholdt nye valg i landet med flere partier at vælge imellem.

Udmeldingen kommer i en tale, præcis seks måneder efter at militæret væltede Myanmars folkevalgte leder, Aung San Suu Kyi, og kuppede sig til magten i landet.

Ifølge nyhedsbureauet AFP lover Min Aung Hlaing, at valgene vil finde sted senest i august 2023.

Søndag rapporterer statslige medier, at den militære leder også bliver premierminister i en nydannet fungerende regering.

- For at tage hånd om landets opgaver hurtigt, nemt og effektivt er statsadministrationen blevet omdannet til en fungerende regering i Myanmar, siger en nyhedsoplæser på tv.

Modstandere af militærstyret er dog skeptiske over for den seneste udvikling.

En politisk iagttager i landet mener, at søndagens meddelelse fra styret viser, at det har tænkt sig at blive ved magten.

- Det er ret sikkert, at de vil forsøge at holde fast i regeringsmagten på lang sigt, siger iagttageren, der ikke vil have sit navn frem af frygt for repressalier.

Thein Oo, som er justitsminister i den civile skyggeregering, der er dannet af blandt andre afsatte regeringsmedlemmer, mener, at det ikke handler så meget om valg, men mere om at holde sammen på militæret.

- Landet er blevet en mislykket stat. Og hæren er også gået i stykker indefra. Så det er et forsøg på at bedrage juntaens egen hær, siger Thein Oo til netmediet Myanmar Now.

Store dele af Aung San Suu Kyis afsatte parti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), har afvist at deltage i valg, så længe den nuværende forfatning er gældende.

Den forfatning blev udarbejdet af det tidligere militærstyre i 2008 og giver generalerne stor magt.

I søndagens tale melder Min Aung Hlaing sig klar til at samarbejde med enhver særlig udsending til Myanmar, som Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Lande (Asean) finder frem til.

Udenrigsministrene fra medlemslandene i Asean er under pres for snart at udpege en særlig udsending, efter at de i månedsvis ikke har været i stand til at blive enige om en kandidat.

Ministrene skal mødes mandag, hvor håbet er, at de formår at færdiggøre opgaven.

FN, USA og Kina har peget på Asean som bedst egnet til at lede diplomatiske forsøg på at genoprette stabiliteten i Myanmar.

Siden militæret overtog magten i landet 1. februar, har Min Aung Hlaing gentagne gange lovet, at der vil komme et valg, men uden at give en specifik tidshorisont.

Militæret har forklaret, at det væltede den demokratisk valgte regering, fordi der blev svindlet med sidste års parlamentsvalg. Dette afvises dog af internationale observatører.

Stemmer du til kommunalvalget i år?