23. oktober 2021
Seks personer i Danmark fik tilsendt Anders Breiviks manifest, umiddelbart inden han indledte sine terrorangreb i fredags.
Seks personer i Danmark fik tilsendt Anders Breiviks manifest, umiddelbart inden han indledte sine terrorangreb i fredags.
Foto: - /Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Seks danskere modtog Breiviks manifest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seks danskere modtog Breiviks manifest
Seks personer i Danmark fik tilsendt Anders Breiviks manifest, umiddelbart inden han indledte sine terrorangreb.
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 16:04
Verden - 27. juli 2011 kl. 13:26
Af Ritzau
Anders Behring Breivik, manden bag terrorangrebene i Norge, e-mailede sit godt 1500 sider store manifest til seks personer i Danmark, umiddelbart inden han kørte til det centrale Oslo og detonerede sin massive bilbombe.
arrow Læs også: Forsvarer: Breivik får maksimal straf

Det oplyser den belgiske parlamentariker Tanguy Veys fra det indvandrerkritiske parti Vlaams Belang til Ritzau.

Veys var en af de i alt 1003 personer, som fredag eftermiddag modtog en mail indeholdende det manifest, hvor Breivik redegør for sin islamfjendtlige ideologi og planerne om terrorangreb mod "forrædere" af et kristent, ikke-muslimsk Europa.

De mange mails blev afsendt fredag klokken 14.09 - en time og 17 minutter, inden Breiviks massive bilbombe eksploderede i det centrale af Oslo.

- Der er seks e-mail-adresser, der slutter på dk, forklarer Veys, da Ritzau beder ham om at gennemgå modtagerlisten.

I mailen til Veys figurerer hele listen over de 1003 personer, der modtog Breiviks e-mail.

Den belgiske parlamentariker, der ikke tidligere har haft kontakt til Breivik, ønsker ikke at oplyse de fulde e-mail-adresser.

- Jeg har ikke selv haft kontakter til Breivik, og er derfor gal over at blive sat i forbindelse med ham. Jeg har valgt at stå frem og fortælle, at jeg har modtaget mailen, men ønsker ikke, at alle andre modtagere skal kimes ned af journalister, forklarer han.

Morten Messerschmidt, medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, og Lars Hedegaard, formand for Trykkefrihedsselskabet, er begge nævnt i manifestet. De afviser dog, at de skulle være blandt modtagerne.

Anders Breivik benyttede afsendernavnet Andrew Berwick, da han sendte sit engelsksprogede manifest til de over 1000 modtagere.

Det var forsynet med et link til den YouTube-video, han havde fremstillet. Den enkelte modtager blev tituleret "Western Europe patriot" og fik beskeden "Dette er en gave til dig".

Samtidig blev modtagerne af mailen opfordret til at "distribuere den til alle, du kender".

Tanguy Veys fortæller, at Breivik også har sendt sit manifest til personer i blandt andet Belgien, Tyskland, Frankrig, Italien, Finland og USA. Det land med flest modtagere er dog Storbritannien, hvor omkring 250 personer har modtaget Breiviks e-mail.
arrow Breivik tæt på at dræbe udlejers kæreste
29. juli 2011 kl. 02:09 Opdateret: kl. 16:04
arrow Politiet har 700 vidner i norsk terrorsag
29. juli 2011 kl. 01:52 Opdateret: kl. 16:04
arrow 23 sårede stadig indlagt på Oslos sygehuse
28. juli 2011 kl. 15:20 Opdateret: kl. 16:04
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?