15. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan forsvarer man en massemorder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan forsvarer man en massemorder
Peter Lundins forsvarsadvokat fortæller her, hvordan det er at forsvare en mand, som er forhadt af alle andre.
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 16:04
Verden - 25. juli 2011 kl. 10:09
Af Ritzau
Hvordan forsvarer man en mand, der koldblodigt har skudt og dræbt mere end 80 unge mennesker på en idyllisk norsk ø og placeret en bombe i hjertet af Oslo med syv tabte menneskeliv til følge?

Det spørgsmål møder den norske forsvarsadvokat Geir Lippestad, der skal forsvare den 32-årige terrorsigtede Anders Behring Breivik, disse dage fra millioner af mennesker verden over.
arrow Læs også: Breiviks mor vil ikke se sin søn

- Det største problem, man er nødt til at tackle, er de spørgsmål, som man hele tiden får om, hvordan man overhovedet kan forsvare sådan en type, fortæller forsvarsadvokat Bjørn Lund Hansen.

Han stod tilbage i 2000 i en lignende situation, da han i 2000 fungerede som forsvarer for danske Peter Lundin, der brutalt dræbte og parterede sin samlever og hendes to børn.

- Man må som professionel forsvarsadvokat sige, at uanset hvor grusom og uforståelig handlingen er, så har han krav på at få en eller anden forsvarer, forklarer den danske forsvarsadvokat.

Der er dog ingen tvivl om, at det kræver erfaring at tage sig af sådan en opgave.

47-årige Geir Lippestad har da også tidligere stået i en svær situation, da han repræsenterede nynazisten Ole Nicolai Kvistler, der i 2002 blev idømt 17 års fængsel for det såkaldte Holmlia-drab - det racistiske drab på den unge Benjamin Hermansen.

Men også denne gang venter der den norske forsvarer - der desuden er medlem af det norske Arbeiderpartiet, hvis ungdomsparti blev udsat for massakren - en yderst vanskelig opgave.

- I første omgang går opgaven simpelthen ud på at få belyst de psykiske ting, der ligger bag ved personen. Det er alle interesserede i at få undersøgt.

- Det, der bliver det helt stor problem for forsvareren i Norge, bliver nok at undgå at blive brugt som politisk redskab for den pågældende, vurderer Bjørn Lund Hansen.

Den såkaldte fængslingsforhandling (svarende til grundlovsforhør, red.) i sagen begynder mandag eftermiddag.
arrow Bølge af sympati styrker Arbeiderpartiet
31. juli 2011 kl. 14:42 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik blev forsinket af trafikkø
31. juli 2011 kl. 12:32 Opdateret: kl. 16:04
arrow Breivik kræver regeringens afgang
31. juli 2011 kl. 12:07 Opdateret: kl. 16:04
Rejser du til udlandet i år?