18. oktober 2019
Joe Donnelly har været senator i Indiana siden 2012, men staten er blevet mere konservativ siden da. Donald Trump vandt Indiana med næste 20 procentpoint i 2016.
Joe Donnelly har været senator i Indiana siden 2012, men staten er blevet mere konservativ siden da. Donald Trump vandt Indiana med næste 20 procentpoint i 2016.
Foto: Aaron P. Bernstein/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Republikanerne fastholder grebet om deres senatsflertal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Republikanerne fastholder grebet om deres senatsflertal

Republikanerne slår fire demokratiske senatorer af pinden, men mister også selv en enkelt plads i Senatet.

Verden - 07. november 2018 kl. 03:14
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

North Dakota, Indiana, Missouri og Florida.

Fire demokratiske senatorer har ifølge amerikanske medier ikke formået at holde fast på deres pladser i Senatet.

Og i Texas har Demokraternes store håb, Beto O'Rourke, ikke evnet at vælte den siddende republikanske senator, Ted Cruz. Heller ikke den ellers så populære demokratiske tidligere guvernør Phil Bredesen har formået at gå på hugst hos Republikanerne i Tennessee.

arrow Læs også: Trump giver sin justitsminister sparket

I Florida taber demokraten Bill Nelson til udfordreren Rick Scott, der er den afgående guvernør i staten. I Missouri må den mangeårige senator Claire McCaskill se sig slået af den unge udfordrer Josh Hawley.

Dermed står det klart, at Republikanerne ikke alene bevarer, men udbygger deres flertal i det amerikanske Senat.

Republikanerne står ifølge hjemmesiden realclearpolitics til en nettogevinst på tre pladser.

Kort efter klokken 08.30 lykkedes det dog Demokraterne at vippe en republikaner af pinden i Nevada. Her vinder demokraten Jacky Rosen over den siddende senator Dean Heller. Et plaster på såret for Demokraterne i Senatet.

På trods af nederlaget i Nevada kan Republikanerne foreløbig sætte sig på 54 af Senatets 100 pladser. I det siddende Senat har de 51 pladser mod Demokraternes 47. To uafhængige senatorer stemmer sammen med Demokraterne.

Republikanernes forspring i senatet kan dog stadig mindskes yderligere, da der klokken 08.30 stadig ikke foreligger resultater fra Arizona. Her kan Demokraterne stadig vinde pladsen.

I alt ti demokratiske senatorer har ved dette midtvejsvalg forsøgt at blive genvalgt i stater, som Trump vandt i 2016. Tidligt i optællingen stod det klart, at de demokratiske senatorer Joe Donnelly i Indiana og Heidi Heitkamp i North Dakota ville miste deres pladser.

Demokraterne har dog også genvundet en lang række af deres pladser i Senatet. De havde ved tirsdagens valg dog også betydeligt flere pladser at forsvare, end Republikanerne havde.

I den siddende Kongres har Republikanerne kontrollen med begge kamre. Mens de bevarer deres flertal, mister de det i Repræsentanternes Hus.

arrow Demokraterne spænder ben for Trump
07. november 2018 kl. 20:00 Opdateret: kl. 16:02
arrow Trump og Republikanerne tabte i storbyernes forstæder
07. november 2018 kl. 18:41 Opdateret: kl. 18:42
arrow Trump: Jeg vil samarbejde - men stop undersøgelserne mod mig
07. november 2018 kl. 18:31 Opdateret: kl. 18:32