26. januar 2020
USA's præsident, Donald Trump, har arbejdet på at knytte tættere bånd til Saudi-Arabien. Her ses han sammen med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, under et G20-topmøde i Japan i slutningen af juni.
USA's præsident, Donald Trump, har arbejdet på at knytte tættere bånd til Saudi-Arabien. Her ses han sammen med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, under et G20-topmøde i Japan i slutningen af juni.
Foto: Bandar Al-Jaloud/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Repræsentanternes Hus blokerer for våbensalg til Saudi-Arabien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Repræsentanternes Hus blokerer for våbensalg til Saudi-Arabien

Præsident Donald Trump har på forhånd sagt, at han vil nedlægge veto mod en beslutning om at blokere salget.

Verden - 18. juli 2019 kl. 02:30
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Stik imod præsident Donald Trumps ønske har Repræsentanternes Hus i USA onsdag stemt for at blokere et amerikansk våbensalg for milliarder af dollar til Saudi-Arabien.

Trump, som har arbejdet for at knytte tættere bånd til Saudi-Arabien, har på forhånd varslet, at han vil nedlægge veto mod beslutningen.

Ved onsdagens afstemning stemte fire republikanere sammen med Demokraterne for at blokere for våbensalget.

Beslutningen fra Repræsentanternes Hus, hvor Det Demokratiske Parti har flertallet, kommer, knap en måned efter at Senatet stemte for et lignende tiltag.

Det er en af de få gange, det republikanskkontrollerede Senat har stemt imod præsidentens udenrigspolitik.

Hverken beslutningen i Senatet eller i Repræsentanternes Hus fik dog et stort nok flertal til at kunne underkende Trumps vetoret.

Donald Trump besluttede i maj at gå uden om en vurderingsproces fra Kongressen og gennemføre et salg af militært udstyr til Saudi-Arabien og øvrige arabiske lande.

Samlet vil salget løbe op i mere end otte milliarder dollar, hvilket svarer til knap 53 milliarder kroner.

Ifølge Det Hvide Hus er det et forkert træk at stoppe for salget af våben.

- Det vil sende en besked om, at USA forlader sine partnere og allierede, i samme øjeblik som trusler mod dem forøges, lød det fra Det Hvide Hus i juni.

Kongressen presser på, for at Trump-administrationen skal reagere stærkere mod det, som flere anser som brud på menneskerettigheder af Saudi-Arabien.

Kongressen er gradvist blevet mere og mere frustreret over Saudi-Arabien på grund af landets rolle i konflikten i Yemen, som har kostet flere end 90.000 mennesker livet.

Mange kongresmedlemmer ønsker også, at Saudi-Arabien bliver holdt ansvarlig for drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Ifølge en FN-ekspert tyder det på, at Saudi-Arabiens kronprins har spillet en rolle i drabet på journalisten, der var kritisk over for regimet.