8. august 2020
Rapporten fra efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus er frigivet tirsdag aften dansk tid. Den fastslår, at USA's præsident, Donald Trump, forsøgte at misbruge sin magt. Her heddet det, at USA's demokrati vil lide langvarige skade, hvis præsidentens evne til at blokere Kongressens rigsretsundersøgelse fortsætter uhindret.
Rapporten fra efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus er frigivet tirsdag aften dansk tid. Den fastslår, at USA's præsident, Donald Trump, forsøgte at misbruge sin magt. Her heddet det, at USA's demokrati vil lide langvarige skade, hvis præsidentens evne til at blokere Kongressens rigsretsundersøgelse fortsætter uhindret.
Foto: Eric Baradat/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rapport fra Kongressen fastslår at Trump misbrugte magten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rapport fra Kongressen fastslår at Trump misbrugte magten

Efterretningsudvalg afleverer rapport om Trump og Ukraine, og det fører til ny fase frem mod rigsretssag.

Verden - 03. december 2019 kl. 21:13
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus frigiver en 300 sider lang rapport, som fastslår, at USA's præsident, Donald Trump, misbrugte sin magt ved at forsøge at få Ukraine til at hjælpe ham med at blive genvalgt i 2020.

Med rapporten går den næste fase i gang frem mod en rigsretssag mod præsidenten. Det skriver avisen New York Times.

Det bliver nu retsudvalget i Repræsentanternes Hus, som skal afgøre, om der skal indledes en rigsretssag mod Trump for at fjerne ham fra præsidentembedet.

Her ventes et heftigt opgør mellem demokraterne og republikanerne. Trumps republikanske partifæller fastholder, at der ikke er foregået noget ulovligt.

En talskvinde for Det Hvide Hus siger, at rapportens ord "er som en kælderbloggers rablerier".

Da rapporten blev frigivet tirsdag aften, sad Trump til middag hos den britiske dronning i Buckingham Palace sammen med lederne for de øvrige 27 Nato-lande.

Rapportens konklusioner er ikke overraskende. En række diplomater, ambassadører, tidligere medarbejdere i Det Hvide Hus og medarbejdere i udenrigsministeriet bekræftede under tv-afhøringer på stribe, at Trump og flere af hans nærmeste forsøgte at presse Ukraine til at finde snavs om den tidligere demokratiske vicepræsident Joe Biden.

Bidens søn Hunter var tidligere bestyrelsesmedlem i det ukrainske gasselskab Burisma, mens faren var vicepræsident. Biden er en af Trumps mulige rivaler ved præsidentvalget i november næste år.

I rapporten hedder det, at "der er en kampagne af obstruktion over for denne rigsretsundersøgelse".

- Donald Trump er den første præsident i USA's historie, der forsøger fuldstændigt at obstruere en rigsretsundersøgelse, som udføres af Repræsentanternes Hus.

Skaden der er sket på delingen af magten i USA - også kaldet "checks and balances" - "vil være langvarig og potentielt uigenkaldelig, hvis præsidentens evne til at blokere Kongressen fortsætter uden kontrol", lyder det videre i rapporten.

Flere centrale vidner har bekræftet, at Det Hvide Hus tilbageholdte næsten 400 millioner dollar i militær bistand til Ukraine for at presse landet til at indlede en efterforskning af Biden og hans familie for korruption.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?