21. oktober 2021
R. Kelly var knap så flyvende, som han synger i hittet "I Believe I Can Fly", da han mandag blev dømt skyldig. I stedet sad han med bøjet hoved.
gallery icon

Se billedserie

R. Kelly var knap så flyvende, som han synger i hittet "I Believe I Can Fly", da han mandag blev dømt skyldig. I stedet sad han med bøjet hoved.
Foto: Jane Rosenberg/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: R. Kelly udnyttede status til sex i årtier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

R. Kelly udnyttede status til sex i årtier

Sangeren R. Kelly blev mandag dømt skyldig i at have misbrugt sin berømmelse til at lokke blandt andre mindreårige til sex. Han risikerer fængsel på livstid.

Verden - 28. september 2021 kl. 08:15
Af Ritzau

Højt at flyve, dybt at falde.

Det har den amerikanske sanger og manden bag megahittet "I Believe I Can Fly", R. Kelly, om nogen måttet sande.

Den 54-årige hitmager blev mandag ved en føderal domstol i New York City dømt skyldig i alle anklager mod ham om menneskehandel og seksuelt misbrug.

arrow Læs også: R. Kelly-afgørelse bringer både lettelse og skuffelse

R. Kelly med det borgerlige navn Robert Sylvester Kelly blev dømt for, at han i årtier stod i spidsen for en ring af mennesker, der gennemførte menneskehandel med seksuelt motiv.

I løbet af sin 25 år lange karriere udnyttede R. Kelly sin rigdom og berømmelse til at lokke mindreårige piger såvel som drenge og kvinder til sex, konkluderede nævningetinget, der havde voteret siden fredag.

Først til maj vil sangerens straf blive kendt. Han risikerer fængsel på livstid.

Selv har R. Kelly nægtet sig skyldig i alle ni anklagepunkter.

Et af punkterne drejede sig om et tilfælde af afpresning, mens de otte andre handlede om transport af personer over statsgrænser med prostitution for øje.

Vidner har beskrevet, hvordan de håbede, at R. Kelly kunne være med til at kickstarte deres karriere. Men de fandt hurtigt ud af, at han krævede, at de gjorde præcis, hvad han sagde og straffede dem, hvis de ikke gjorde.

Et vidne har også fortalt, hvordan hun håbede at lave et interview med ham. I stedet låste han hende inde i to dage uden mad og vand, inden han udsatte hende for overgreb.

R. Kelly sad med bøjet hoved, da nævningetinget afsagde sin kendelse.

Ude foran retssalen i New York havde tilhængere af musikeren ellers forsøgt at opmuntre R. Kelly.

Her stod en gruppe af mennesker, primært kvinder, med skilte og jublede af R. Kellys advokater og buhede af anklagerne.

- De vil ikke lade en sort mand vinde, stod der på et af skiltene med hashtagget #FreeRKelly - på dansk "Befri R. Kelly".

Sagen har allerede haft store konsekvenser for musikeren.

Hans musik er stort set forsvundet fra radioen, han er blevet droppet af sit pladeselskab, RCA, og store musikere som Lady Gaga, Céline Dion og Chance the Rapper har trukket musik tilbage, som de har lavet med ham.

R. Kelly er dog stadig at finde på diverse streamingtjenester, hvor han har haft stabile lyttertal ifølge musiksporingstjenesten MRC med cirka fem-seks millioner afspilninger om ugen fra 2017 til 2021.

Sagen begyndte at rulle for alvor med dokumentaren "Surviving R. Kelly" i januar 2019. Den skildrede kvinders rystende oplevelser med sangeren.

Producenterne bag dokumentaren skrev mandag i en erklæring, at de kvinder, der har stået frem i forbindelse med sagen, er modige og tapre.

- Vi roser de overlevende for deres mod til at stå frem og dele deres historier. Uanset hvad dommen er, har de åbnet op for vigtige samtaler om seksuelt misbrug, skrev producenterne.

Deveraux Cannick, der er en af R. Kellys advokater, sagde efter mandagens retsmøde til journalister uden for retsbygningen, at forsvarsholdet er "skuffet" over kendelsen.

R. Kelly er også tiltalt for besiddelse af børneporno. Denne sag skal afgøres ved en domstol i Chicago.

arrow R. Kelly kendt skyldig i alle anklager i sag om menneskehandel
27. september 2021 kl. 21:24 Opdateret: kl. 21:26
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?