18. juni 2021
En ung gerningsmand skød og dræbte tirsdag ni personer - heriblandt syv børn - på en skole i Rusland.
gallery icon

Se billedserie

En ung gerningsmand skød og dræbte tirsdag ni personer - heriblandt syv børn - på en skole i Rusland.
Foto: Natalia Kolesnikova/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Putin vil stramme våbenlov efter skoleskyderi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Putin vil stramme våbenlov efter skoleskyderi

En ung gerningsmand skød og dræbte tirsdag ni personer på en skole i Rusland. Nu vil præsident Putin gøre det sværere for civile at få fat på visse våbentyper.

Verden - 12. maj 2021 kl. 12:00
Af Ritzau

Den russiske regering er gået i gang med at stramme landets våbenlovgivning yderligere efter et af de dødeligste skoleskyderier i Ruslands nyere historie.

Skyderiet fandt sted tirsdag omkring klokken 09.30 lokal tid, da en enlig gerningsmand åbnede ild på en skole i den russiske by Kazan og dræbte ni personer - heriblandt syv børn.

Byen er hovedstad i den overvejende muslimske Tatarstan-region.

Billeder fra stedet viser ifølge nyhedsbureauet AFP, hvordan flere paniske elever og lærere forsøgte at flygte fra skolen ved at springe ud af vinduer på anden og tredje sal.

En time efter skyderiets begyndelse oplyste politiet, at en 19-årig mand var blevet anholdt.

Det russiske nyhedsbureau Interfax har med henvisning til en lokal læreanstalt identificeret den formodede gerningsmand som Ilnaz Galyaviev.

Nyhedsbureauet skriver, at han for en måned siden blev smidt ud af Tatarstans Universitet for Ledelse og Administration, fordi han klarede sig for dårligt.

Tatarstans leder, Rustam Minnikhanov, har efter skyderiet oplyst, at de syv dræbte børn alle gik i 8. klasse, og at en lærer og en anden kvindelig medarbejder også blev dræbt.

Yderligere 20 personer - heriblandt 18 børn - er siden blevet indlagt på hospitalet. Seks af dem er i kritisk tilstand. Det oplyser talsmand for de lokale myndigheder Lazzat Khaidarov ifølge AFP.

De sårede er mellem 7 og 62 år gamle.

Rustam Minnikhanov har siden beskrevet angrebet som en "stor tragedie".

- Vi er dybt berørte over, at dette er sket, sagde han tirsdag på et pressemøde efter skyderiet.

Her beskrev han også den anholdte gerningsmand som en "terrorist" og oplyste, at den 19-årige mistænkte havde en våbentilladelse.

I kølvandet på skoleskyderiet erklærede russiske myndigheder onsdag for en national sørgedag.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har efter tirsdagens angreb også beordret en stramning af landets våbenkontrol. Det fremgår af en udtalelse fra det russiske præsidentkontor ifølge AFP.

Rusland har i forvejen strenge restriktioner for, hvilke våben civile kan eje.

Dog findes der flere våbentyper i landet, som kan registreres til jagt, selv om de bliver betragtet som ulovlige semiautomatiske våben i andre lande, hvilket der blandt andet skal kigges på nu.

Det ventes, at parlamentet allerede i næste uge skal debattere et lovforslag om at stramme kontrollen med, hvem der kan få en våbentilladelse.

En unavngiven kilde siger til Interfax, at den formodede gerningsmand var bevæbnet med et semiautomatisk jagtgevær. Dette er ikke blevet bekræftet.

Motivet bag angrebet kendes endnu ikke.

Men russisk stats-tv viste tirsdag, hvad der angiveligt var en politiafhøring af den mistænkte. Her sagde han blandt andet, at "et monster" var vågnet i ham, at han havde indset, han var en gud, og at han var begyndt at hade alle.

Tirsdagens skyderi er Ruslands dødeligste skoleskyderi siden 2018. Her dræbte en studerende på et universitet på den annekterede Krim-halvø 20 personer, inden han skød sig selv.

Skoleskyderier er dog fortsat sjældne i Rusland.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?