18. juni 2021
Folk var fredag samlet i den store Faisal-moské i Pakistans hovedstad, Islamabad, til den sidste fredagsbøn inden eid-højtiden, der markerer afslutningen på ramadanen.
gallery icon

Se billedserie

Folk var fredag samlet i den store Faisal-moské i Pakistans hovedstad, Islamabad, til den sidste fredagsbøn inden eid-højtiden, der markerer afslutningen på ramadanen.
Foto: Aamir Qureshi/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pakistans moskéer er fulde trods coronabølge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Pakistans moskéer er fulde trods coronabølge

Pakistan skæver nervøst mod Indien, hvor coronapatienter dør i gaderne. Smitten breder sig også i Pakistan, men moskéerne er tætpakkede under ramadanen.

Verden - 08. maj 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Skoler og restauranter er lukket. Forretninger lukker tidligt. Militæret er sat ind for at hjælpe med at bekæmpe spredningen af coronavirus.

Men aften efter aften samles Pakistans troende i stort tal i landets moskéer under den muslimske fastemåned, ramadanen.

Særligt om aftenen, når fasten brydes, summer moskéerne af mennesker.

Det var også tilfældet fredag, da den sidste store fredagsbøn inden eid blev holdt.

Pakistans myndigheder skæver nervøst mod nabolandet Indien, hvor situationen er ude af kontrol. Her er hospitalerne fyldt til bristepunktet, krematorierne kan ikke følge med, og billeder af utallige ligbål i Indiens gader er gået verden rundt i de seneste uger.

Lørdag blev der registreret 4187 døde på et døgn, en kedelig rekord.

Også i Pakistan har mange hospitaler meldt fuldt hus og må afvise patienter, der har henvendt sig, i takt med at mere smitsomme coronavarianter breder sig.

- I Indien dør folk i gaderne. Men Allah har været god ved os i forhold til resten af verden, sagde Pakistans premierminister, Imran Khan, torsdag.

Alligevel manede han til forsigtighed:

- De næste to uger er meget vigtige for os. Vi skal nedbringe antallet af coronatilfælde.

Pakistan har skærpet reglerne og blandt andet forbudt rejser i forbindelse med højtiden eid, der er afslutningen på ramadanen. Den begynder onsdag.

Men der er ikke begrænsninger på religiøse sammenkomster.

Sundhedseksperter i Indien mener, at det blandt andet var store religiøse sammenkomster, der var med til at sprede smitten eksplosivt i Indien.

Maulana Muhammad Iqbal Rizvi, leder af den historiske moské Markazi Jamia i byen Rawalpindi, siger, at troende ikke har noget at frygte. Han afviser enhver sammenligning med Indien.

- Vores bønner er anderledes, forklarer han til nyhedsbureauet AFP.

- De er ikke troende, og vi er muslimer. Det ligger i vores tro at angre over for Allah. De angrer ikke. Det er årsagen.

Selv om man ved selvsyn kan konstatere, at moskéerne er godt fyldt op, fastholder Pakistans ministerium for religion, at regler om afstand og mundbind overholdes.

- Hvis der er et sted, hvor coronatiltag overholdes, er det i moskéerne, siger en talsmand for ministeriet.

Mange frygter, at det kan føre til sammenstød i det dybt konservative og religiøse land, hvis man indfører restriktioner i moskéerne - særligt under ramadanen.

- Der er stor bekymring for en reaktion fra religiøse grupper, forklarer Saeedullah Shah, der er læge ved coronaindsatsstyrken i Pakistans lægeforening, til AFP.

- Det er en meget svag regering. De gør alting halvhjertet.

I storbyen Karachi i det sydlige Pakistan er lidt over 14 procent af de test, der bliver foretaget, positive. Det svarer til omkring hver syvende, skriver avisen Dawn.

Det fik fredag delstatsminister Syed Murat Ali Shah til at beordre alle butikker lukket senest klokken 18.

Ifølge de nye regler må folk ikke hente mad i restauranterne. Men de må godt få leveret mad hjem til sig, når fasten brydes ved solnedgang, og når eid skal fejres i den kommende uge, skriver Dawn.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?