25. februar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Over 9000 børn døde på irske hjem for enlige mødre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Over 9000 børn døde på irske hjem for enlige mødre

Irsk kommission konstaterer "foruroligende" høj dødsrate blandt børn på hjem for enlige mødre i 1900-tallet.

Verden - 12. januar 2021 kl. 18:32
Af Ritzau

Over 9000 børn døde i Irlands hjem for enlige mødre i 1900-tallet.

Det viser en rapport, som en undersøgelseskommission har udgivet efter fem års undersøgelser af 22 hjem for enlige mødre og deres børn fra 1922 til 1998.

Det skriver det irske medie RTE samt nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Rapporten afslører, at der blandt andet var en "foruroligende" høj dødsrate på omkring 15 procent blandt de omkring 57.000 børn, som blev født af mødre på hjemmene.

Noget, som også Irlands børneminister, Roderic O'Gorman, bider mærke i.

- Det er svært at forstå tragediens omfang og sorgen bag tallet med 9000 børn og babyer, siger han ifølge AFP.

Ser man alene på nogle af årene i 1930'erne og 1940'erne, var det ifølge RTE over 40 procent af børnene, som døde, inden de nåede at fylde et år. Det fremgår ikke, hvordan børnene mistede livet.

Omkring 56.000 mødre nåede at være på hjemmene i den 76 år lange periode, og 80 procent af dem var mellem 18 og 29 år gamle. De yngste mødre på hjemmene var 12 år, mens de ældste var i 40'erne.

Fælles for de fleste var, at de var nødt til at forlade deres eget hjem, da de blev gravide uden for ægteskab og ikke kunne få den fornødne opbakning fra hverken faren til barnet eller deres egen familie.

Graviditeten kunne skade fremtidige chancer for ægteskab, ikke bare for dem selv, men også for kvindens søskende, skriver RTE. Presset for at holde graviditeten skjult har også bidraget til traumerne.

Kvinderne blev nødt til at finde et nyt sted, hvor de ikke skulle betale for at bo. Mange af kvinderne var subsistensløse, og havde intet andet valg end hjemmene for enlige mødre og deres børn, fremgår det af rapporten.

- Stemningen virker til at have været kølig og tilsyneladende ubetænksom. Kvinderne og børnene skulle ikke have været i institutionerne, står der i rapporten.

Den irske premierminister, Micheál Martin, mener, at rapporten "åbner et vindue ind til en dybt kvindefjendsk kultur i Irland over flere årtier", og han kalder den høje dødsrate for et af de mest foruroligende fund.

- En barsk sandhed er, at hele samfundet var delagtig i det, siger han.

- Vi havde en forvrænget holdning til seksualitet og intimitet, og unge mødre og deres sønner og døtre blev tvunget til at betale en skrækkelig pris for den dysfunktion, siger han ifølge AFP.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?