26. januar 2021
En tyrkisk militærkonvoj kører mod grænsen til de dele af Syrien, hvor kurdisker styrker er i kontrol. Onsdag er Tyrkiets væbnede styrker gået til angreb på kurderne.(Arkivfoto)
En tyrkisk militærkonvoj kører mod grænsen til de dele af Syrien, hvor kurdisker styrker er i kontrol. Onsdag er Tyrkiets væbnede styrker gået til angreb på kurderne.(Arkivfoto)
Foto: Stringer/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Syriske kurdere har spillet hovedrolle i borgerkrig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Syriske kurdere har spillet hovedrolle i borgerkrig

Tyrkiet har onsdag udvidet sine militære operationer mod kurderne i det nordlige Syrien.

Verden - 09. oktober 2019 kl. 16:29
Af Ritzau

Onsdag har Tyrkiet indledt en større militær operation mod kurdiske styrker i det nordlige Syrien. Udviklingen er dermed den seneste drejning i en kompliceret borgerkrig i Syrien.

Her er nogle nedslag i de syriske kurderes rolle i borgerkrigen:

* Der bor omkring to millioner kurdere i Syrien. De fleste er bosat i den nordøstlige del landet ved grænsen til Tyrkiet.

arrow Læs også: Tyrkiske angreb i Syrien har kostet 109 mennesker livet

* De syriske kurdere sluttede sig tidligt til oprøret mod præsident Bashar al-Assad i Syrien, da oprøret mod ham tog fart i 2011.

* Året efter trak Assad-tro hærstyrker sig ud af de kurdiske områder og gav kurderne udvidet selvstyre med et ansvar for at bekæmpe andre oprørsgrupper.

* Den kurdiske parti, PYD, og partiets milits, YPG, har forsøgt at kontrollere de tre områder Eufrat, Jazira og Afrin i det nordlige Syrien - alle med grænser mod Tyrkiet.

* YPG har tætte bånd til det kurdiske parti i Tyrkiet, PKK, der er på EU's terrorliste.

* I marts 2016 proklamerede kurderne en autonom, føderal region kaldet Rojava i Syrien. Det mødte modstand fra både oppositionen og regimet i Syrien. Også USA og Tyrkiet protesterede.

* Kurderne selv formulerede tre områder, som indgik i Rojava: Afrin nær den vestlige del af grænsen til Tyrkiet, Eufrat langs den centrale del af grænsen og Jazira i det nordøstlige hjørne af Syrien.

* I efteråret samme år indledte Tyrkiet Operation Eufrat Shield (Eufrat-skjoldet), der ifølge Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, var rettet mod både Islamisk Stat og kurdiske styrker i det nordlige Syrien.

* Operationen skar igennem det kurdisk-kontrollerede område og delte regionen Afrin fra resten af det kurdisk-kontrollerede område.

* I 2018 indtog tyrkiske soldater og allierede i området byen Afrin og stort set hele regionen omkring den i Operation Olive Branch (Olivengren). Kun en lille lomme forblev under kurdisk kontrol i den vestlige sektor.

* YPG har tidligere fået amerikansk støtte til sin kamp mod Islamisk Stat. Præsident Donald Trump har dog varslet, at alle amerikanske soldater skal ud af området.

* Onsdag har præsident Recep Tayyip Erdogan annonceret, at tyrkerne har sat gang i yderligere en militær operation mod kurderne, Operation Peace Spring. En talsmand for den kurdiske milits beretter om luftangreb mod byer i det kurdisk-kontrollerede område.

Kilder: NTB, Ritzau.

arrow Tyrkisk offensiv sender civile på flugt
10. oktober 2019 kl. 12:00 Opdateret: kl. 08:16
arrow Danmark har fordømt Tyrkiets offensiv i Syrien over for ambassadør
10. oktober 2019 kl. 11:14 Opdateret: kl. 11:16
arrow Enhedslisten vil smide Tyrkiet ud af Nato for Syrien-offensiv
10. oktober 2019 kl. 08:26 Opdateret: kl. 08:28
Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?