17. oktober 2021
Marina Litvinenko, der er Aleksander Litvinenkos enke, deltager her i en støttedemonstration for den russiske regeringskritiker Aleksej Navalnyj, der er er blevet fængslet. Navalnyj blev ligesom Litvinenko forgiftet, men overlevede sit angreb. (Arkivfoto).
Marina Litvinenko, der er Aleksander Litvinenkos enke, deltager her i en støttedemonstration for den russiske regeringskritiker Aleksej Navalnyj, der er er blevet fængslet. Navalnyj blev ligesom Litvinenko forgiftet, men overlevede sit angreb. (Arkivfoto).
Foto: Henry Nicholls/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Sådan blev tidligere russisk spion slået ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Sådan blev tidligere russisk spion slået ihjel

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har fremlagt sin afgørelse om en spektakulær drabssag fra 2006.

Verden - 21. september 2021 kl. 11:31
Af Ritzau

En kop grøn te forgiftet med det radioaktive stof polonium-210 slog for snart 15 år siden den tidligere KGB-officer Aleksander Litvinenko ihjel i London.

Tirsdag har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fastslået, at Rusland stod bag drabet på den russiske regeringskritiker.

arrow Læs også: Britisk politi anklager tredje russer efter Novitjok-angreb

Omstændighederne omkring hans død var særdeles dramatiske.

Her er, hvad der skete:

* 2000: Aleksander Litvinenko flygter til London fra Moskva. Fra sit eksil i Storbritannien arbejder han som journalist og skribent.

* Han bliver en hård kritiker af Vladimir Putin, som han blandt andet beskylder for korruption.

* 2003: Den britiske efterretningstjeneste MI6 rekrutterer den tidligere russiske spion for at høste hans viden om organiseret kriminalitet i Rusland.

* Litvinenko bidrager ifølge avisen The Guardian blandt andet med "hårrejsende viden" om den russiske mafia i Spanien, der har omfattende kontakt til fremtrædende russiske politikere.

* 1. november 2006: Aleksander Litvinenko deltager i et "forretningsmøde" på luksushotellet The Millennium i London med to russiske agenter, Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun.

* Agenterne serverer grøn te for Litvinenko, men de drikker ikke selv af teen under mødet.

* Senere samme dag bliver Aleksander Litvinenko syg i sit hjem og kaster op hele natten. Han indlægges på et hospital i London, hvor lægerne kæmper for hans liv. Dag for dag forværres hans situation.

* 23. november 2006: Tre uger efter mødet med de to agenter dør Aleksander Litvinenko i sin hospitalsseng.

* Ifølge hans enke anklagede Litvinenko fra sit dødsleje præsident Vladimir Putin for at stå bag forgiftningen.

* Undersøgelsen af Litvinenkos lig bliver af en af patologerne beskrevet som "den farligste nogensinde foretaget i den vestlige verden".

* Patologerne må på grund af det radioaktive stof under obduktionen bære beskyttelsesdragter, handsker og særlige hætter, hvorigennem der pumpes luft til dem.

Kilder: The Guardian, BBC.

arrow Europæisk domstol: Rusland stod bag drab på spion i 2006
21. september 2021 kl. 11:18 Opdateret: kl. 11:20
Rejser du til udlandet i år?