24. februar 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Fra ukrainsk opkald til rigsretssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Fra ukrainsk opkald til rigsretssag

Torsdag blev den tredje rigsretssag i USA officielt indledt, da anklagepunkterne mod Trump blev læst op.

Verden - 17. januar 2020 kl. 01:44
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Torsdag aften dansk tid blev den tredje rigsretssag i USA's historie officielt indledt, da anklagepunkterne i rigsretssagen mod præsident Donald Trump blev læst op i Senatet.

Nu skal Senatet afgøre, om præsidenten skal afsættes.

Det store spørgsmål i sagen er, hvorvidt Donald Trump forsøgte at presse sit ukrainske modstykke, Volodimir Zelenskij, til at iværksætte en undersøgelse af en politisk rival ved at tilbageholde militærstøtte til Ukraine. Og derudover om han forhindrede topembedsmænd i at vidne i rigsretsundersøgelsen.

Få et overblik over sagens forløb her:

2014:

* Demokraten Joe Bidens søn, Hunter, bliver i 2014 bestyrelsesmedlem i et ukrainsk energiselskab. Selskabet er involveret i en skattesag i Ukraine, men der er ingen oplysninger om, at Hunter Biden er en del af sagen.

2019:

* 18. juli: Trump giver ifølge amerikanske medier ordre om at tilbageholde næsten 400 millioner dollar i militærhjælp til Ukraine.

* 25. juli: Trump taler med Ukraines præsident i et 30 minutter langt telefonopkald.

I september kan avisen The Wall Street Journal beskrive, at Trump i opkaldet har forsøgt at presse præsident Volodimir Zelenskij til at undersøge Hunter Bidens forretningsforbindelser til et ukrainsk energikonsortium.

* 12. august: En anonym kilde indgiver i den amerikanske efterretningstjeneste en klage til generalinspektøren for efterretningstjenesterne. Af klagen fremgår det, at Trump har haft en telefonsamtale med en "udenlandsk statsleder", og at opkaldet har vakt bekymring.

* 11. september: Militærbistanden bliver givet til Ukraine.

* 24. september: Trump bekræfter, at han har tilbageholdt bistand til Ukraine. I flere interviews benægter han, at bistanden blev tilbageholdt for at presse Ukraine.

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, erklærer, at man vil påbegynde en rigsretsproces mod den amerikanske præsident.

* 25. september: Et fem sider langt dokument med en udskrift fra telefonsamtalen mellem Trump og Zelenskij offentliggøres af Det Hvide Hus. Bistandspengene nævnes ikke i det offentliggjorte udskrift.

Af dokumentet fremgår det blandt andet, at Trump siger:

- Der er en masse snak om Bidens søn - at Biden stoppede anklagemyndigheden, og at mange mennesker ønsker at finde ud af det, så alt, hvad du kan udrette sammen med justitsministeren, vil være fint.

- Biden gik rundt og pralede med, at han stoppede forfølgelsen af anklagerne, så hvis du kan se på det ... Det lyder forfærdeligt i mine ører.

* 26. september: Den anonyme indberetning bliver offentliggjort af Kongressen.

* 27. september: Et udvalg under Repræsentanternes Hus stævner USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, for at få ham til at udlevere dokumenter vedrørende kontakt til den ukrainske regering.

* 28. september: Donald Trump kalder Ukraine-sagen for "det største svindelnummer i amerikansk politiks historie".

* 31. oktober: Et flertal i Repræsentanternes Hus vedtager, at der skal indledes en officiel efterforskning af sagen.

* 13. november: De åbne høringer i sagen indledes.

* 3. december: I en rapport på 300 sider finder Repræsentanternes Hus overvældende bevis for embedsmisbrug og hindring af Kongressens arbejde.

* 10. december: Retsudvalget i Repræsentanternes Hus offentliggør to anklagepunkter, som Donald Trump kan stilles for en rigsret for.

Det ene omhandler misbrug af præsidentembedet, og det andet omhandler hindring af Kongressens arbejde.

* 19. december: Repræsentanternes Hus stemmer for at stille Donald Trump for en rigsret som den blot tredje præsident i USA's historie.

2020:

* 17. januar: Anklagepunkterne mod Trump bliver læst op i Senatet, og den tredje rigsretssag i USA's historie er officielt blevet indledt.

Senatet, hvor Republikanerne har flertal, skal nu afgøre, hvorvidt Trump skal fratræde sit embede.

Kilder: BBC, The Wall Street Journal, Det Hvide Hus, CBS, The Guardian