25. oktober 2021
Billedet her er fra 14. marts 2018, hvor en ny tysk regering blev indsat - næsten et halvt år efter valget i efteråret 2017. I midten ses Angela Merkel (i hvid jakke) og vicekansler og finansminister Olaf Scholz (til venstre for Merkel). Scholz er den nuværende socialdemokratiske kanslerkandidat (Arkivfoto).
Billedet her er fra 14. marts 2018, hvor en ny tysk regering blev indsat - næsten et halvt år efter valget i efteråret 2017. I midten ses Angela Merkel (i hvid jakke) og vicekansler og finansminister Olaf Scholz (til venstre for Merkel). Scholz er den nuværende socialdemokratiske kanslerkandidat (Arkivfoto).
Foto: Markus Schreiber/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Det kan tage måneder at finde den næste kansler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Det kan tage måneder at finde den næste kansler

Angela Merkels afløser findes ikke direkte ved det tyske valg. Det sker gennem efterfølgende forhandlinger.

Opdateret 26. september 2021 kl. 06:02
Verden - 26. september 2021 kl. 06:00
Af Ritzau

Frem mod søndagens tyske valg har der været stort fokus på, hvem der ender med at overtage forbundskansler Angela Merkels post.

Men faktisk bliver Tysklands næste forbundskansler slet ikke fundet ved søndagens valg. Det gør i stedet de nye medlemmer til Forbundsdagen, og de skal herefter finde frem til landets nye leder.

Her kan du blive klogere på, hvordan Merkels afløser bliver fundet:

* Regeringsforhandlinger:

Efter valget skal de partier, der er valgt ind i Forbundsdagen, forsøge at danne en ny regering. Medmindre et parti har flertal på egen hånd, skal det ske gennem en koalition bestående af to eller flere partier.

Det kan være en langvarig proces med hårde forhandlinger. Efter seneste valg i 2017 tog det næsten et halvt år, før den nye regering blev indsat.

Når regeringen er på plads, er det typisk koalitionens største parti, der bestemmer, hvem der skal være forbundskansler.

Der er i Tyskland ikke tradition for at danne en mindretalsregering, som det eksempelvis er tilfældet i øjeblikket i Danmark.

* Mulige koalitionsregeringer i 2021:

Valget den 26. september ser i meningsmålinger ud til at blive særdeles tæt.

Derfor spekuleres der inden valget i en række forskellige koalitioner, der alle er døbt forskellige navne med udgangspunkt i partiernes farver.

Her er et lille udpluk af de potentielle koalitioner:

Trafiklys: En regering bestående af socialdemokratiske SPD (rød), det liberale FDP (gul) og miljøpartiet De Grønne (grøn). Denne koalition anses af mange som værende den mest realistiske, hvis SPD bliver størst.

Jamaica: En regering bestående af konservative CDU/CSU (sort), det liberale FDP (gul) og miljøpartiet De Grønne (grøn). Denne koalition anses af mange som værende den mest realistiske, hvis CDU/CSU bliver størst.

R2G: En regering bestående af socialdemokratiske SPD (rød), venstrefløjspartiet Die Linke (rød) og miljøpartiet De Grønne (grøn). Denne koalition er den mest venstreorienterede mulighed.

* Forhandlingerne kan trække ud.

Særligt efter de seneste to tyske valg har regeringsforhandlingerne trukket ud, og der er gået lang tid fra valgdagen til den nye regerings indtræden.

Her kan du se, hvor mange dage der er gået efter de seneste valg:

2017: 171.

2013: 86.

2009: 31.

2005: 65.

2002: 30.

1998: 30.

1994: 32.

1990: 47.

Kilder: Bundestag, Politico, Statista.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?